Basen är tomater

Den spanska kalla grönsakssoppan som görs på råa grönsaker och som det finns lika många recept på som Sangria. Passar utmärkt till lunch en varm sommardag och är perfekt att ta med till stranden i en termos. Man tar helt enkelt det man har och gillar, basen är tomater och jag har använt tomater på burk. Men du kan såklart även använda färska tomater. Jag rensade skafferiet så det är både krossade, passerade och hela tomater i den här soppan.

gazpacho

Servera i glas eller skål

Du skär alla grönsaker i bitar, lägger i mixern och kör till valfri konsistens. Kyl sen soppan ordentligt. Du kan servera den i glas och man dricker den eller i skålar toppad med brödkrutonger och lite färska hackade grönsaker.

gazpacho

Eller köp färdig Gazpacho…

Har du sett filmen ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott”? Varje gång jag gör Gazpacho så tänker jag på den….

Vill du inte göra egen Gazpacho så finns det väldigt bra färdiga soppor att köpa i mataffären, de brukar stå bland sopporna och vara i tetrapack av olika storlek. Jag har testat på Willys och Icas i lite mindre förpackningar som är bra och en spansk variant i liter förpackning som också var väldigt bra.

Recept på Gazpacho

  • 3 burkar tomater
  • 1 Gurka
  • 1 liten lök (eller ett par salladslökar det vita)
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1 msk Tomatpuré med soltorkad tomat
  • 1/2 dl Ajvar
  • 1/2 pressad Citron
  • 1/2 dl god Olivolja
  • 1 kruka Basilika (spara lite till garnering)
  • 1 tsk Salt
  • 2 nypor svartpeppar
  • 1 Chili (ej kärnor)
  • 1 msk Balsamvinäger
  • Bröd till krutonger

Gör så här

Häll tomaterna i mixern. Skala gurkan och skär i mindre bitar. Hacka lök, vitlök och chili. Lägg i mixern tillsammans med övriga ingredienser och kör till önskad konsistens. Smaka av och tillsätt ev. mer salt eller kryddor. Häll upp i en fin burk och ställ in i kylskåpet.

gazpacho

Brödkrutonger

Tärna formbröd eller annat vitt bröd och stek i olivolja, krydda med t.ex persilade krydda.

Servera

Häll upp soppan i skålar och fördela lite brödkrutonger, finhackad gurka, det gröna från salladslöken, färsk chili, tomater över soppan. Ringla över lite olivolja. Vackert, gott, nyttigt och fräscht.

Write A Comment

Close