Nu har jag plockat fram min ljusterapilampa! Herregud så trött jag är just nu… jag brukar kunna klara av november och december för att sen tycka att det efter nyår gärna får bli vår igen. Det jag framförallt tycker är så jobbigt med den här årstiden är mörkret. Det som händer är att energinivån känns som den är körd i botten. När det blir mörkt vid 15.00 tiden vill jag bara gå och lägga mig.

Att resa fungerar bra ….

De gånger jag haft möjlighet att resa någonstans under den här perioden, där det är ljust, som t.ex. Kanarieöarna så har jag klarat av vår mörka vinter bättre (Bilden ovan är från La Pared på  Fuertevenura i november för något år sedan). Har för mig att jag dessutom läst någonstans att undersökningar visar att människor i varmare (och ljusare) länder är mer kreativa. No surprise…

dagsljuslampa

Vad kan man göra för att pli piggare?

Tröttheten är till största delen hormonell och det som hjälper är som sagt soljlus och i brist på den riktiga solen kan man använda en ljusterapilampa, det fungerar faktiskt ganska bra. Med en stark ljusterapilampa kan du ersätta bristen på solljus och ”lura” kroppen och påverka hormonhalter och signalämnen, vilket kan göra dig piggare och gladare. Försök också att komma ut på en promenad på dagtid och ät tillskott i form av D-vitamin. Träning kan också bidra till att du känner dig piggare och gladare.

dagsljuslampa

Vad händer i kroppen när dagsljustimmarna minskar?

Det som händer i kroppen är att produktionen av melatonin (sömnhormon) inte fungerar på rätt sätt. Ljus och framförallt solljus styr produktionen av melatonin. Melatonin överförs via blodet när det är mörkt och talar om för kroppen att det är dags att sova. Under de solfattiga månaderna producerar vi alltså ofta för mycket melatonin. Dessutom minskar även produktionen av serotonin (glädjehormon) när det är mörkt. Så, inte konstigt att man blir trött och deppig.

Vad är Vinterdepression?

Vinterdepression är ett annat ord för den årstidsrelaterade nedstämdhet som kan uppstå i t.ex. Norden under vinterhalvåret när det är så få dagsljustimmar. Symptom på ljusbrist kan vara:

  • Nedstämdhet
  • Energibrist och trötthet
  • Allmän ohälsa
  • Ökat sömnbehov
  • Brist på aptit
  • Koncentrationsproblem
dagsljuslampa

Vad är en ljusterapilampa?

En ljusterapilampa ska simulera dagsljus på över 10 000 lux för att ha någon effekt. Du kan alltså inte använda en vanlig stark lampa. På t.ex. ett väl upplyst kontor så är ljusstyrkan ca 500 lux.

Hur använder jag en ljusterapilampa?

Använd lampan så fort som möjligt när du stigit upp på morgonen för att bryta produktionen av melatonin och öka produktionen av serotonin. Du kan ställa lampan på köksbordet och sätta på den medan du äter frukost. Jag har oftast min lampa bredvid datorn där jag i princip varje dag sätter mig en stund efter frukosten. Man ska helst sitta väldigt nära lampan, på 10-20 cm avstånd, och då och då titta direkt in i ljuset en kort stund. Men så nära är svårt att ha lampan samtidigt som man gör något annat, min lampa står lite längre bort. Min lampa kommer från Bodystore och kostar 499 kronor.

dagsljuslampa

Desto närmre du sitter desto kortare tid behöver du använda lampan. Börja med kort användning och öka sedan till ca 2 timmar per dag totalt (behöver inte vara vid samma tillfälle).

Lux

Avstånd

Tid

10 000

10 cm

30 min

5 000

15 cm

1 tim

2 500

20 cm

2 tim

Större lampa bättre effekt

Det finns större och betydligt mer effektiva ljusterapilampor än den jag har. t.ex. T90 från Beurer som jag är grymt sugen på att testa. Men smakar det så kostar det, lampan kostar 2 199 kronor hos Bodystore. Samma märke som den jag har men som du ser mycket större. Den har timerinställning och med en större lampa kan du placera den upp till 45 cm ifrån dig.

Vad kan jag mer göra för att bli piggare?

Att äta ett extra tillskott av D-vitamin är något de flesta behöver, särskilt under de mörka månaderna då solen inte är tillräckligt stark för att vi ska kunna producera D-vitamin. Brist på D-vitamin kan göra dig trött och deppig och det är svårt att få i sig tillräckligt bara genom kosten. Läs mer om D-vitamin i inlägget Vitamin D – vitaminet flest har brist på. 

D-vitamin – de här sorterna rekommenderar jag !

Det finns tre märken jag gärna rekommenderar när det gäller D-vitamin, det är Pureness, Holistic, och Puori. Samtliga innehåller tillräckligt mycket D-vitamin för att ge effekt.

Pureness D-vitamin 4000 IE, 120 kapslar 219 kr

Holistic D-vitamin 5000 IE, 90 st kapslar 183 kr (ord. 229 kr)

Puori D vitamin 2500 IE, 120 st kapslar 104 kr (ord. 123 kr)

powerwalk 62

Ut på promenad eller powerwalk

Försök också att komma ut i det lilla dagsljus som finns, helst varje dag. Ta en promenad eller powerwalk på morgonen eller lunchen. Det gör stor skillnad. Gillar du musik som pepp så kolla in mina musiklistor, den senaste heter Powerwalk 62

Write A Comment

Close