D-vitaminVisste du att väldigt många svenskar har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Om det är någon vitamin som vi behöver ta ett extra tillskott av så är det just D vitamin.  Jag äter sen en tid tillbaka D-vitamintillskott eftersom jag varit fruktansvärt vårtrött ett tag, det går bra fram till lunch ungefär men sen vill jag gå och lägga mig ha, ha. Det hjälper inte att sova heller, jag ser till att få mina 7-8 timmars sömn per natt och sover jättebra. Men nu efter ett par veckor känner jag att det äntligen börjar vända.

D-vitamin

Pigghetsvitaminet heter D och inte C

Många tror att vitamin C är något vi kan behöva en extra dos av för att hålla oss friska och pigga. Men i Sverige är det troligen ingen som lider av C-vitaminbrist. Dagsbehovet får du t.ex. genom en halv paprika. Många C-vitamin tillskott som t.ex. vissa brustabletter innehåller så mycket som 10-15 ggr dagsdosen. Det finns ingen som helst anledning att äta så mycket C-vitamin eftersom kroppen inte kan ta upp det eller lagra det. Det kan t.o.m. vara skadligt. Att få i sig för mycket C-vitamin via maten är inte en riskfaktor men med tillskott kan du komma upp i för höga doser.

D-vitamin

Jag fick njursten när jag var väldigt ung, 17 år tror jag, och då drack jag ganska mycket C-vitamin brustabletter. Eftersom jag trodde att det var nyttigt och så var det gott också. Det är inte vetenskapligt bevisat att höga halter C-vitamin kan leda till njursten, men det är min teori. Dagsdosen är 75 mikrogram/dag och en C-vitamin brus innehåller 1000 mikrogram.

D-vitamin

Här hittar du D-vitamin

D-vitamin finns bl.a. i fisk som t.ex. lax, sardiner och gös, och svamp från skogen som t.ex. kantareller, i berikade mjölkprodukter, numera är även den ”vanliga röda” mjölken berikad. Vilket är jättebra. Kött, fågel och ägg innehåller också en hel del D-vitamin. Men du måste äta 70 st äggulor, eller 18 liter mjölk, eller 500 g lax per vecka för att täcka dagsbehovet.

D-vitamin

Dagsdosen är 10 mikrogram per dag och upper level är 100 mikrogram – överdosering kan bara ske via tillskott och kan påverka njurarna pga för mycket kalcium bildas i blodet. D-vitamin är fettlösligt, dvs det behövs fett för att vi ska ta upp det och det kan lagras i kroppen.

D-vitamin

Let the Sunshine in!

Bästa källan till D-vitamin är solen som gör att vi bildar D-vitamin i huden. Men det krävs att du blottar minst 30% av din hud i 20 min för att få din dagsdos. Och att du gör det under sommarmånaderna eftersom det bara är då solen är tillräckligt stark för att du ska producera D-vitamin.

D-vitamin

Tillskott under vinter och vår

Så om du är trött och/eller deppig då kan D-vitamin under vinterhalvåret vara värt att prova. För att veta helt säkert om du har D-vitaminbrist måste du göra ett blodprov.

Källor: Livsmedelsverket SAFE Education kostrådgivarutbildning

Save

Save

Write A Comment

Close