sojabona

Har du hittat sojabönorna i frysdisken?

De är jättegoda och med ett fantastiskt näringsinnehåll med högre proteinhalt än kött och ost.  Perfekta som mellanmål t.e.x.  Du äter dem med fördel som på sushi restaurangerna, bara koka upp snabbt och servera i sina skidor, med flingsalt. Jag brukar även hälla över lite smält smör.

Näringsvärde

Soja har en rad olika positiva effekter på människans hälsa. Exempelvis har man sett att soja kan minska risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och benskörhet. Att äta soja kan också mildra klimakteriebesvär. Dessutom har sojabönan ett glykemiskt index (GI) på 20, vilket innebär att blodsockret hålls på en jämn nivå.

Ur ett näringsmässigt perspektiv är sojabönan ett utmärkt livsmedel. Bönan består till 38% (viktsprocent) av protein, 18% fett, 15% kolhydrater och 15% fiber.  Fakta från Sund.  ICA selections: 500 g, priset ligger mellan 20 -25 kr.

2 Comments

  1. Absolut tänkvärd läsning. Googlar man ”sojabönor” kan man läsa mer om för och nackdelar med sojabönor. Men jag tycker att den regel som gäller här är: Lagom är bäst! Alltså ät gärna sojabönor men inte i överdrivna mängder, varje dag. (Det gäller för övrigt i princip alla andra livsmedel också…) De personer som fytinsyrorna haft negativ effekt på har tillhört de grupper som av olika anledningar äter sojabönor mycket ofta och ensidigt.

Write A Comment

Close