Idag var jag på en inbokad PT timme som jag fick på köpet när jag köpte årskort på mitt nya gym. Det var ingen träning den här gången utan ett samtal om mitt utgångsläge och mål med min träning. Vi pratade om skador, hur ofta och hur länge jag tränat och hur jag tränar idag. Sen kollade PTn min rörlighet mm. genom olika övningar.

metabolisk ålder

Vi konstaterade att jag är mycket stelare och orörligare i min ena sida pga. min höftartros. Det vet jag ju om men det är ändå tråkigt att konstatera. I mitt inlägg  TRX band övningar för hemmaträning visar jag övningar du kan jobba med för att bli liksidigt stark. PTn rekommenderade, förutom att fortsätta hos henne,  3D träning. Jag har ingen större koll på vad det är men ska kolla upp det.

metabolisk ålder
Kroppsscanning 2016

Kroppsscanning

Sen fick jag göra en kroppsscanning med Tanita våg. Den ser ut som en vanlig våg men mäter massor av värden som fettmätning, mätning av muskelmassa, metabolisk ålder, benmassa och en hel del annat. Jag har gjort en exat likadan mätning för 2 år sedan Läs mer om hur mätningen fungerar, vad som mäts och mina resultat HÄR. Vid mätningarna för två år sedan var jag OK tränad men absolut inte på topp. Nu är jag inte riktigt i den form jag önskar efter min axeloperation och tilltagande höftartros, känner dessutom av klimakteriet.

metabolisk ålder
Tanita våg och kroppsscanning 2014

Skillnad mellan mätningarna

Så var det någon skillnad mellan mätningarna? Till min förvåning så var inte skillnaden så stor som jag trodde. Lite mindre av allt… lite mindre muskelmassa och lite mindre fett. Samma benmassa och den metaboliska åldern har hängt med, 38 år enligt vågen idag och 36 år för två år sedan det tackar jag för. Om du läser noga på ”kvittot” så ser du att jag är 53 år gammal. Det som vägningen visar enligt PTn är att jag har lite för lite benmassa och muskelmassa och behöver styrketräna. Kanske ingen rocket science, men stämmer nog bra.

metabolisk ålder

Metabolisk ålder

Vad är metabolisk ålder? Den metaboliska åldern, är din ”ämnesomsättningsålder” och baseras på din basala metabolism (BMR) se nedan, som jämförs med en genomsnitts grupp för din biologiska ålder. Om din metaboliska ålder är högre än din riktiga ålder är det en indikation på att du behöver förbättra din BMR. Desto mer muskelmassa man har, desto mer energi förbrukas nämligen, vilket leder till en högre kaloriförbrukning eftersom musklerna påverkar kroppens ämnesomsättning.

Det finns Tanita våg som man kan ha hemma. Med den får du  fram information som till exempel fettprocent, muskelmassa, kroppsvätska, viceralt fett, metabolisk ålder med mera. Vågen har bluetooth kopplat till en app så du kan spara dina mätningar och sätta dina mål med träningen. Den har 12 olika mätningsalternativ som vikt, kroppsfett, BMI, muskelmassa mm. Kolla in vågen här.

metabolisk ålder

Basal metabolism

Basal metabolism (BMR) är miniminivån av energi/kalorier som din kropp behöver i vila för att fungera. En större muskelmassa ökar BMR och en person med högt BMR bränner fler kalorier än en med låg basal metabolism. När du blir äldre ändras din basala metabolism, den minskar och blir långsammare vilket gör det svårare att bli av med eventuella överviktskilon.

Läs mer om den basala metabolismen och metabolisk ålder på Tanitas webbsida

http://www.tanita.com/understanding-your-measurements/#basal-metabolic-rate-bmr

http://www.tanita.com/understanding-your-measurements/#metabolic-age

Save

Save

Save

Save

Write A Comment

Close