tanita

Hur fungerar det…

Jag hade nyligen möjligheten att för första gången testa en Tanita Body composition analyzer. Det är en våg som scannar av din kropp och talar om hur din kroppssammansättning ser ut. Man anger kön, ålder och längd, samt en liten viktjustering för kläder. Apparaten räknar sedan ut din fettmassa, muskelmassa, och benmassa  i procent och vikt.

Du får också reda på din basala ämnesomsättning (BMR) dvs hur mycket energi (kcal) du gör av med i viloläge. Du får också veta din metaboliska ålder, dvs din ”ämnesomsättningsålder” desto mer muskelmassa man har, desto mer energi förbrukas, vilket leder till en högre kaloriförbrukning eftersom musklerna påverkar kroppens ämnesomsättning. Skanningen visar också ditt BMI (Body mass index) och din ideal vikt. Den visar också hur mycket (farligt) fett du har kring dina inre organ.

Stämmer det…?

Jag vet inte hur tillförlitliga siffrorna är, men det var roligt att testa och se resultatet. Om man har ett mål att bygga mer muskler, gå ner i vikt etc så kan det vara intressant att använda en kroppsscanningsvåg vid ett par tillfällen för att mäta sina resultat. Tipset är att i så fall använda sig av samma våg och vid samma tidpunkt på dygnet vid dessa tillfällen för att få ett rättvisst utfall.

Ett exempel

Ovan ser du hur mitt resultat såg ut. Jag blev gladast över den metaboliska åldern på 36 år!

 

2 Comments

  1. Resultaten är nog om inte helt korrekta så i alla fall hyfsat tillförlitliga vid just denna mätning. Annars är impedansmätningar notoriskt kända för sina brister. Prova om du har möjlighet någon gång att mäta dig två gånger, där du vid den andra mätningen först dricker en liter vatten.

    Visst kan det vara kul med en konkret mätning men behöver du det egentligen. Vilken lirare som helst kan ju se att du nu liksom alltid är i kanonform!

    Keep up the Good work…
    >M<

  2. Det var kul att testa.. 🙂 Men jag håller med, inget som varken jag eller du 😉 eller någon annan för den delen egentligen behöver. En visuell scanning funkar rätt bra. Läste att just vattenmängden i kroppen gör att resultatet inte blir helt tillförlitligt, vågen är väldigt känslig där. Men den metaboliska åldern på 36 år gillar jag!

Write A Comment

Close