audacity

Med gratisprogrammet Audacity gör du enkelt egen gympa- eller aerobicmusik

Som Gympainstruktör använder jag olika egenvalda låtar och mixar ihop dem i framförallt de två konditionsdelarna jag har i mitt gympapass, för att slippa ett tyst mellanrum mellan låtarna och därmed hålla tempot uppe. För låtarna till styrkedelen vill jag däremot oftast ha en liten naturlig paus, för att instruera, byta ställning, hämta redskap, matta etc.

Programmet Audacity är utmärkt för detta. Det är ett gratisprogram för inspelning och mixning av olika ljud- och musikspår i wav- och mp3-format . Här kan du även enkelt ändra BPM för en låt om du vill. Är du Aerobic instruktör och vill ha en valfri låt i perfekta åttor kan du klippa ut delar/och lägga till för att lösa detta. (Jag har inte testat själv)

Ett problem jag har när jag sätter ihop min egen gympamusik är att jag ofta har med någon ”gammal goding” i passet och att ljudnivån då är lägre för den låten. Med funktion ”Normalisera” kan man förbättra detta något. Även om jag tyvärr inte tycker att det funkar optimalt. Tacksam för tips för att få denna funktion att fungera bättre!

 Mixa låtar

Så här gör du för att mixa samman flera spår till ett. Öppna Audacity. Minska ner vyn och öppna mappen med dina låtar (och minska även vyn för den). Dra in de låtar du vill mixa ihop i programmet, en i taget – så de lägger sig under varandra (i stora grå fältet). Tryck på knappen med en liten triangel längst ner till vänster i varje spår för att minska vyn för dem så blir det lättar att jobba. Nu har du säg 4 st spår som du vill mixa ihop.

Tryck på verktyget ”time shift” och markera låt nr 2. Dra den (i sitt spår) så att den börjar där låt nr 1 slutar. Fortsätt med låt nr 3 och 4. Klicka på ”Markeringsverktyget” och markera i slutet av låt 1 så hör du hur övergången låter. Justera tills du är nöjd. Gör samma sak för de andra övergångarna.

Det finns funktioner i Audacity för att tona ut /in, men jag har inte använt dem. Tycker det funkar bra för mina behov att mixa som ovan.

 Normalisera

Behöver du ”normalisera” ett mixat spår med någon gammal goding? Markera alla spår och välj Effekt – Normalisera. Jag har kört på de förinställda värdena.

 Spara till MP3

När du är klar. Välj Arkiv – Exportera. Döp din fil och tryck på Spara. Redigera infon som visas om du vill (artist namn, spår titel) och tryck på OK. Det tar en liten stund…

Jag tror att man måste hämta hem ett tillägg innan man kan spara till MP3. Men när du försöker spara kommer info om hur du gör.  (Vill du spara ditt Audacity projekt gör du det under Arkiv- Spara projekt)

Nu är det bara att bränna alla låtar du vill ha med på skivan!

Läs först Audacitys hemsida HÄR. Här kan du ladda hem Audacity (jag hämtade Beta vers.) Här finns en jättebra guide om hur du som Grupptränare kan använda Audacity.  Och här finns en pdf om programmet, från 2004, men den funkar bra ändå.

4 Comments

  1. Tack för detta inlägg, precis vad jag behövde få veta! Du sparade mig just mycket tid och onödig stress 🙂 Mixade ihop musiken till vår nästa dansuppvisning 🙂 TACK!

  2. Tack för guiden, den var till stor hjälp!
    Hittade en guide på youtube om hur man ändrar volym där nån förklara hur man justerar låtar med lägre volym så de matchar övriga låtar, den kanske är till hjälp för dina äldre låtar.
    http://www.youtube.com/watch?v=vlKtCb88LW4

  3. Tusen tack för hjälpen! Det här var precis vad jag behövde. Nu kunde jag sätta ihop musiken till vår dansuppvisning helt på egen hand. Perfekt!

Write A Comment

Close