bpm1

För dig som gör egna spellistor för träning

BPM är förkortning för Beats Per Minute alltså taktslag per minut, dvs en låts puls. Behöver jag veta det…ja om du är instruktör och gör egna pass måste du ha koll på BPM för att välja låtar med rätt puls till rätt övningar. Men även för vardagsmotionären kan det vara bra att veta, t.ex för löpträning. För att förbättra din löpning kan du göra en egen spellista med låtar i ett visst BPM intervall och försöka hålla den pulsen. Eller varför inte göra egna intervall spellistor…

Det finns ett antal BPM räknare att ladda hem, såväl gratis- som betalvarianter. De flesta fungerar bara med filer som är köpta och finns på datorn, mp3 eller Itunes t.ex. Eller så får du själv slå in takten genom att trycka på en tangent i takt.

Men jag har hittat en liten BPM räknare som funkar med Spotify eller din webbradio. Den heter AutoBPM och du hämtar den här. (bara för PC tyvärr). Klicka på länken. OBS var noga med vad du laddar ner för här ligger en massa reklam grejer…

Gör så här. Klicka på ”Download” och sen på någon av länkarna ”Softpedia Secure Download (US) eller (UK). Välj att spara filen. Packa upp den i en mapp (den är zippad) Dra sen Ikonen AUTOBPM Exe. till skrivbordet.

Autobpm mäter BPM genom ljudet som kommer ur datorns högtalare. Spela en låt i Spotify eller på webbradion, så ser du vilken BPM låten har. Det enda du behöver göra är att välja vilket bpm omfång låten ligger inom. 50-100, 75-150, 100-200, 150-300.

Jag tycker att programmet är riktigt bra och visar hyfsat OK siffror. Det enda som är trist är att programmet bara finns för Windows och inte för Mac OS. Jag har inte heller hittat något liknande program för MAC, tips mottages gärna.

3 Comments

  1. Hej,
    Nu är jag här och förkovrar mig igen. Lär mig alltid något nytt vilket jag är tacksam över.
    Mvh
    Camilla

  2. Pingback: Löpning, Intervallträning och Musik | Träning 40+

Write A Comment

Close