träningstrendÅret som gått har verkligen bjudit på utmaningar och förändrat våra träningsvanor på många sätt. Begränsningar, ändrade koreografier och nedstängda klasser på gruppträningen. Handtvätt, handsprit och begränsningar på gymmen. Under flera månader var min seniorträning helt lagd på is och jag valde även själv att inte leda pass under en period. Boxningen ligger fortfarande nere, och det är oklart när vi kan starta upp igen.

Träning och hälsa mer aktuellt än någonsin

Vi är många som har tränat mera utomhus. Jag har gått massor av powerwalks och styrketränat på utegym. På semestern körde jag och min man Tabata och cirkelträning utomhus. Aldrig har väl träning och hälsa varit mer aktuellt än just nu. Intresset är enormt, men vi väljer alternativ träning till gym och gruppträning. Jag lanserar snart min videokanal TRÄNING 40+ ONLINE där du kan träna digitalt med mig. Något jag velat göra sååå länge. Och enligt Trendlistan är jag dessutom helt rätt ute. Kul att vara trendig… ha ha.  HÄR kan du läsa mer om min HEMMATRÄNING!

träningstrender

Vilka träningstrender är det som kommer att vara hetast under 2021?

Jag tror mycket på hemmaträning – både på egen hand och digitala pass. Uteträning som powerwalks, cykling, ridning, längdskidor, vandringar mm och utegym såklart tror jag kommer vara riktigt stort. Gymgrossisten har tagit fram en lista med sju stycken träningstrender som de förutspår kommer att gälla.

träningstrender

1. Digitala träningspass

Digitala träningspass kommer vara den stora träningstrenden under 2021. Människor har aldrig känts så långt borta som när vi inte får resa och umgås under pandemitider. Men vi har heller inte varit så duktiga som nu på att träffas digitalt. Digitala träningspass i grupper där du får träna tillsammans med folk från hela världen kommer explodera och steget att testa en ny träningsform blir heller inte lika långt när du kan genomföra det hemma i din trygga boning.

Vi kommer under 2021 kunna se att allt fler gym och träningsstudios erbjuder Live- och On Demand-träning. Och vi kommer upptäcka allt fler appar och videolösningar som ersätter våra vanliga träningsrutiner och där vi kan connecta med likasinnade personer och skapa ett community. För digitala pass och hemmaträning är gummiband en bra investering! 

Vill du träna digitalt med mig så hittar du TRÄNING 40+ Online – Hemmaträning HÄR.

2. Hemmagymmet växer

Ett par hantlar och några gummiband finns nog i de allra flesta hemmen men även fast gymmen inte behövt stänga ner under pandemin väljer väldigt många att bygga ut hemmagymmet och riva av sina pass på hemmafront. Det finns en uppsjö av grymma redskap och träningsutrustning och det är egentligen bara storleken på rummet som sätter gränser för vad du kan ha. Hos Bodystore hittar du massor av redskap till ditt hemmagym.

3. Utomhusträning

Vi saknar våra träningspolare och är det inte läge att trängas ihop inomhus flyttar vi ut istället. Det kryllar av utegym i vårt avlånga land. Men tycker du som vi – att det är lite svårt att få till ett riktigt tungt tyngdlyftningspass? Då ska du haka på trenden parkeringsträning! Samla träningspolarna och ha knytkalas vad gäller utrustningen som ni förvarar i ett garage. Dra ut skrotet när det är dags att träna. Här hittar du min nybörjarguide till träning på Utegym.

träningstrender

4. Intressestyrd träning

Individens intressen kommer ta större fokus när vi utvecklas nya träningsformer under 2021.

Är du en otålig person som vill få snabba resultat hittar du program som utvecklas specifikt utefter dig och dina förmågor för att ge störst resultat på kortast tid. Har du istället lite längre startsträcka för att dra på dig träningskläderna kanske Beer Yoga är något för dig. Eller kanske är du nyfiken på att testa Glide Fit, en stabilitetsträning där du tränar på en yogamatta på vattnet. Oavsett form och aktivitet kommer skräddarsydda och målgruppsanpassade träningsformer konkurrera mot all round-studios.

Det här tror jag personligen på, men kanske inte att så udda träningsformer kommer att trenda. Cykling (både MTB och landsväg) längdskidor, ridning, powerwalks, vandringar och uteliv tror jag mer på.

5. Mental och fysisk träning

Att koppla ihop mental och fysisk träning i en träningsform såsom yoga, pilates och meditation har varit på tapeten länge nu. Men under pandemin har vi sett en allt större ökning av utövare i dessa klasser. Vi behöver få slappna av mentalt från stress som är jobbrelaterat, social distansering och ekonomiska och hälsomässiga orosmoln, samtidigt som våra kroppar får fysisk ansträngning och bildar dopamin som gör oss lyckliga och tillfreds.

träningstrender

6. We love tech

När mycket av träningen blir på distans och vi använder alltmer digitala lösningar vid träning, fortsätter vi att älskar vi våra tekniska prylar som underlättar vid träning. Högteknologiska löparskor, vågar som väger fett, muskler, ben och vätska i kroppen och träningsklockor som visar din personliga utveckling och ger peppande hejarop när du uppnått delmål. Ersätter våra älskade tekniska prylar en kunnig PT eller en stöttande träningspolare?

7. Fusion av fria vikter och kroppsvikt

Fokus går från att maxa tunga vikter i maskiner och pumpa bulliga muskler, till en allt mer atletisk träning och kropp. Och istället för att isolera träningen till antingen med eller utan vikter ser vi trenden att kombinera dessa två öka. Detta i takt med att vi inte kan befinna oss på ett välutrustat gym i samma utsträckning. HIIT med egen kroppsvikt kombinerat med styrkeövningar med skivstång och hantlar ger den perfekta mixen av pulshöjare och muskeluppbyggare. Varför inte slänga på en viktväst för att öka motståndet ytterligare?

Write A Comment

Close