ont under fötterna

Kända och mindre kända klimakteriesymptom

Klimakteriet kan ge en hel del symptom. Bland de mer kända är vallningar, påverkan på humöret och sömnproblem. Bland de lite mer okända finns t.ex. ömhet under fötterna.

ont under fötterna

Ont under fötterna

Jag deltar i en del forum som handlar om klimakteriet, och får en hel del frågor om klimakteriet och jag ser att många har problem med leder och ”ont i fötterna”. Jag har också problem med detta men har inte varit (och är inte…) helt säker på att det hör till klimakteriet. Jag får ont i hålfoten på den sidan som är inåt foten, se bilden nedan. Och det här problemet har jag haft länge.

ont under fötterna

Jag använder Bioidentiska hormoner

Jag använder hormoner (bioidentiska) sedan några år tillbaka och har därmed blivit av med klimakteriesymptom som vallningar, hjärndimma, ångest, ledvärk bl.a men värken under fötterna är kvar, det är därför jag är osäker på om det är ett klimakteriesymptom eller inte… Vet inte heller om det är detta andra beskriver som ”ont under fötterna”…

ont under fötterna

Massage hjälper

Hur som helst det som hjälper en aning för mig är massage. Bäst är om man har någon som gillar att ge fotmassage i närheten. Om inte så funkar det ganska bra med massagebollar. Det finns två olika typer av massagebollar, massageboll och triggerboll. Och du kan använda dem till andra ställen på kroppen än fötterna också.

Har du ont under fötterna?

Ge gärna feedback om du är en av dem som har ont under fötterna, stämmer det du upplever med det jag beskriver, eller känns det på något annat sätt?

Massageboll

En liten och lätt boll med piggar för massage av fotsulor, händer, nacke och rygg. Stimulerar blodcirkulationen och får spända muskler att slappna av. Du använder den främst genom att rulla den över spända områden. Massagebollen kommer från Casall och kostar 99 kr.

Triggerboll

En rund och lite tyngre boll som används för att komma åt triggerpunkter och djupa muskelvävnader. Kan även användas före träning eller till återhämtning av muskler som blivit stela av fysisk aktivitet, och på muskelknutor. Bli av med stress, spänningar och smärta genom att pressa och rulla bollen mot ömma partier och triggerpunkter. Triggerbollen kommer från Casall och kostar 149 kr.

100 kr rabatt hos Bodystore

Du kan köpa båda bollarna hos Bodystore där du just nu får rabatt på 100 kronor på allt i deras sortiment när du handlar för 600 kronor eller mer. Ange kod: LENA29 i kassan. Gäller 19-25/7 Rabattkoden kan ej kombinera med andra rabattkoder. Hos Bodystore hittar du kosttillskott, träningskläder och träningsredskap, hälsokost och bra hudvård.

Klimakteriet

Klimakteriet inträffar runt 50 års åldern men vissa symptom kan du börja känna av redan från 40 års åldern. Den vanligaste indikationen på att klimakteriet är i närheten är att mensen ändrar sig på något sätt. Du blöder mer, eller mindre. Oregelbundet dvs mer sällan eller oftare, blödningarna är mindre eller rikligare eller har ändrat karaktär.

Vanliga klimakteriesymptom

 • Oregelbunden mens (mindre eller kraftigare mens)
 • Vallningar och plötsliga svettningar (eller köldfrossa)
 • Sömnproblem
 • Nedstämdhet, oro, ångest
 • Torra slemhinnor (underliv, men även ögon och mun)
 • Urinvägsbesvär
 • Viktuppgång med ändrad fettfördelning där extrakilon sätter sig på magen istället för höfter.
 • Humörsvängningar
 • Benskörhet

Mindre kända (och erkända…..) klimakteriesymptom

 • Hjärndimma
 • Hjärtklappning
 • Hudutslag och torr hud
 • Håravfall
 • Ökad hårväxt i ansiktet
 • Kroppens svarar sämre på intensiv träning
 • Ökad träningsvärk
 • Led- och muskelvärk
 • Smärta, ömhet under fötterna
 • Svullna fötter och vader 
 • Minskad sexlust 

Läs mer om klimakteriet och kvinnohälsa

Här har jag samlat alla inlägg på Träning 40+ som handlar om klimakteriet och kvinnohälsa. Läs om bioidentiska hormoner, klimakteriesymptom, klimakteriebesvär, vad urinvägsinfektion kan bero på, östrogen och progesteron, kosttilllskott som kan hjälpa, träningsinkontinens mm.

10 Comments

 1. Hej Lena, tack för en bra blogg den gjorde så att jag tog tag i mina klimakterieutmaningar och såg till att få östrogen. I princip alla mina problem försvann, svettningar, torrhet både här och där, månadsångesten mm. Jag hade även väldigt ont under fötterna, har lite kvar men inte alls som förut. Kanske också har blivit bättre då jag började med kollagen , Ksm 66 och msm. Tyvärr har jag inte gått ner mina kilon som smög sig på men det ska jag ta tag i efter sommaren. Ett steg i taget/ Med vänlig hälsning, Åsa

  • admin Reply

   Hej Åsa, vad glad jag blir att bloggen kan bidra till bättre mående! 🙂 Känns som du har en bra taktik för att optimera det ännu mer. Tack för att du berättar! Hälsningar Lena

 2. Klimakteriebesvär och ont under fötterna precis som du beskriver.

 3. Hej
  Kämpat med ledvärk händer, knän och under fötterna.
  Konstiga värden.
  Allt kom i samband med min görsta Covidspruta så det antogs vara biverkningar…
  Genomgick massor av olika behandlingar och röntgen till jag bad att få testa östrogen.
  Wow vilken skillnad men värken under fötterna sitter delvis kvar men lokaliserad just nu till häl och hälsena.
  Tack för intressant läsning.

  • admin Reply

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter 🙂

 4. Hej . Känner igen mig väldigt . Är 45 år och upplever också värk i leder men framförallt under foten, mina symptom stämmer in på hälsporre. Nattliga svettningar , ömma bröst och lite berg o dalbana i humöret. Håravfall på huvud men lite tendens till hårväxt på haka. Vikt som framförallt sätter sig på bak o mage . Muffinsmage typ . Tack för en igenkännande läsning .
  Mvh Lizette

 5. hej…har precis ramlat in i klimakterievärlden…. började igår med Femelle… diskuterat hormonbehandling men börjar såhär. har inte jätteproblem ännu tack gode gud.
  Men iallafall har för 7 månader sedan fått hälsporre och fixade riktiga gjutna ilägg för detta och repade mig efter den pärsen …herre hade alltså så on så jag fick gå med krycka i några dagar ..sedan va jag hemma i över 2 veckor …men har fprtfarande känningar under fötterna… iallafall helt olikt mig detta ,är jätteaktiv ,har häst ,jobb och snittblomsodling …är också trött o dränerad sedan typ 2 år tillbaks… men så bra att du tog upp detta med fötterna. igenkänning. Men ska testa femarelle i några månader . Är det något du provat nån gång? … ska kolla igenom dina inlägg mera nu framåt. väldigt intressant. mvh ulrika

  • admin Reply

   Jag har ingen egen erfarenhet av Femarell men vet att många upplever att det hjälper dem. A och O att ha koll på när klimakteriet ger sig till känna är träning, kost och livsstil (stress). Kan man sätta OK på dessa utan att vara fanatisk 😉 och ändå känner av jobbiga klimakteriesymptom är det dags att fundera på HRT. Men du verkar ju vara aktiv och igång på ett bra sätt. Jag använder HRT och de här kosttillskotten https://www.pureness.se/pages/traning40 sedan många år tillbaka nu. Hoppas hälsporren blir bättre.

 6. Hej.
  Jag undrar ju hur länge detta ska hålla på. Är 61 år o haft detta i 10 år nu. Svettas, sömnproblem,urinträgningar, övervikt jag inte får bort 25kg. Har även fått ont under fötterna på sista tiden.
  Provat hormoner funkar inte tyvärr får såna biverkningar.
  :)😀

  • admin Reply

   Det är ju olika…. jag började med hormoner när jag var 50+ bl.a. efter att ha pratat med en kvinna som var 70+ och fortfarande hade besvär som vallningar mm. Då bestämde jag mig för att inte ”lida mig igenom klimakteriet”. Vad tråkigt att du inte fått hjälp av HRT utan biverkningar istället. Kan vara svårt med dosering och man behöver en bra och kunning gynekolog. Vet inte när du slutade med HRT men var det inte allt för länge sedan kanske det går att försöka igen med annan dosering…. Stort lycka till och hoppas du hittar hjälp.

Write A Comment

Close