ont under fötterna

Kända och mindre kända klimakteriesymptom

Klimakteriet kan ge en hel del symptom. Bland de mer kända är vallningar, påverkan på humöret och sömnproblem. Bland de lite mer okända finns t.ex. ömhet under fötterna.

ont under fötterna

Ont under fötterna

Jag deltar i en del forum som handlar om klimakteriet, och får en hel del frågor om klimakteriet och jag ser att många har problem med leder och ”ont i fötterna”. Jag har också problem med detta men har inte varit (och är inte…) helt säker på att det hör till klimakteriet. Jag får ont i hålfoten på den sidan som är inåt foten, se bilden nedan. Och det här problemet har jag haft länge.

ont under fötterna

Jag använder Bioidentiska hormoner

Jag använder hormoner (bioidentiska) sedan några år tillbaka och har därmed blivit av med klimakteriesymptom som vallningar, hjärndimma, ångest, ledvärk bl.a men värken under fötterna är kvar, det är därför jag är osäker på om det är ett klimakteriesymptom eller inte… Vet inte heller om det är detta andra beskriver som ”ont under fötterna”…

ont under fötterna

Massage hjälper

Hur som helst det som hjälper en aning för mig är massage. Bäst är om man har någon som gillar att ge fotmassage i närheten. Om inte så funkar det ganska bra med massagebollar. Det finns två olika typer av massagebollar, massageboll och triggerboll. Och du kan använda dem till andra ställen på kroppen än fötterna också.

Har du ont under fötterna?

Ge gärna feedback om du är en av dem som har ont under fötterna, stämmer det du upplever med det jag beskriver, eller känns det på något annat sätt?

Massageboll

En liten och lätt boll med piggar för massage av fotsulor, händer, nacke och rygg. Stimulerar blodcirkulationen och får spända muskler att slappna av. Du använder den främst genom att rulla den över spända områden. Massagebollen kommer från Casall och kostar 99 kr.

Triggerboll

En rund och lite tyngre boll som används för att komma åt triggerpunkter och djupa muskelvävnader. Kan även användas före träning eller till återhämtning av muskler som blivit stela av fysisk aktivitet, och på muskelknutor. Bli av med stress, spänningar och smärta genom att pressa och rulla bollen mot ömma partier och triggerpunkter. Triggerbollen kommer från Casall och kostar 149 kr.

100 kr rabatt hos Bodystore

Du kan köpa båda bollarna hos Bodystore där du just nu får rabatt på 100 kronor på allt i deras sortiment när du handlar för 600 kronor eller mer. Ange kod: LENA29 i kassan. Gäller 19-25/7 Rabattkoden kan ej kombinera med andra rabattkoder. Hos Bodystore hittar du kosttillskott, träningskläder och träningsredskap, hälsokost och bra hudvård.

Klimakteriet

Klimakteriet inträffar runt 50 års åldern men vissa symptom kan du börja känna av redan från 40 års åldern. Den vanligaste indikationen på att klimakteriet är i närheten är att mensen ändrar sig på något sätt. Du blöder mer, eller mindre. Oregelbundet dvs mer sällan eller oftare, blödningarna är mindre eller rikligare eller har ändrat karaktär.

Vanliga klimakteriesymptom

 • Oregelbunden mens (mindre eller kraftigare mens)
 • Vallningar och plötsliga svettningar (eller köldfrossa)
 • Sömnproblem
 • Nedstämdhet, oro, ångest
 • Torra slemhinnor (underliv, men även ögon och mun)
 • Urinvägsbesvär
 • Viktuppgång med ändrad fettfördelning där extrakilon sätter sig på magen istället för höfter.
 • Humörsvängningar
 • Benskörhet

Mindre kända (och erkända…..) klimakteriesymptom

 • Hjärndimma
 • Hjärtklappning
 • Hudutslag och torr hud
 • Håravfall
 • Ökad hårväxt i ansiktet
 • Kroppens svarar sämre på intensiv träning
 • Ökad träningsvärk
 • Led- och muskelvärk
 • Smärta, ömhet under fötterna
 • Svullna fötter och vader 
 • Minskad sexlust 

Läs mer om klimakteriet och kvinnohälsa

Här har jag samlat alla inlägg på Träning 40+ som handlar om klimakteriet och kvinnohälsa. Läs om bioidentiska hormoner, klimakteriesymptom, klimakteriebesvär, vad urinvägsinfektion kan bero på, östrogen och progesteron, kosttilllskott som kan hjälpa, träningsinkontinens mm.

6 Kommentarer

 1. Hej Lena, tack för en bra blogg den gjorde så att jag tog tag i mina klimakterieutmaningar och såg till att få östrogen. I princip alla mina problem försvann, svettningar, torrhet både här och där, månadsångesten mm. Jag hade även väldigt ont under fötterna, har lite kvar men inte alls som förut. Kanske också har blivit bättre då jag började med kollagen , Ksm 66 och msm. Tyvärr har jag inte gått ner mina kilon som smög sig på men det ska jag ta tag i efter sommaren. Ett steg i taget/ Med vänlig hälsning, Åsa

  • admin Svara

   Hej Åsa, vad glad jag blir att bloggen kan bidra till bättre mående! 🙂 Känns som du har en bra taktik för att optimera det ännu mer. Tack för att du berättar! Hälsningar Lena

 2. Klimakteriebesvär och ont under fötterna precis som du beskriver.

 3. Hej
  Kämpat med ledvärk händer, knän och under fötterna.
  Konstiga värden.
  Allt kom i samband med min görsta Covidspruta så det antogs vara biverkningar…
  Genomgick massor av olika behandlingar och röntgen till jag bad att få testa östrogen.
  Wow vilken skillnad men värken under fötterna sitter delvis kvar men lokaliserad just nu till häl och hälsena.
  Tack för intressant läsning.

 4. Hej . Känner igen mig väldigt . Är 45 år och upplever också värk i leder men framförallt under foten, mina symptom stämmer in på hälsporre. Nattliga svettningar , ömma bröst och lite berg o dalbana i humöret. Håravfall på huvud men lite tendens till hårväxt på haka. Vikt som framförallt sätter sig på bak o mage . Muffinsmage typ . Tack för en igenkännande läsning .
  Mvh Lizette

Skriv en kommentar

Close