Jag har testat att göra egen kombucha. För en tid sedan så fick jag en scoby av min svägerska. Scoby är den jästsvamp som behövs för att göra kombucha och helt ärligt ser den riktigt läskig ut, ha ha. Tyvärr dog nog min scoby (jag är inte helt säker?) efter att ha levt i vårt kylskåp i månader. Men nu har jag alltså tagit nya tag och stolt lyckats producera två flaskor kombucha.

kombucha

Ett färdigt Kombuchakit

Jag beställde ett färdigt Kombuchakit hos Bodystore som innehåller allt man behöver och en enkel beskrivning att följa. Du kan använda scobyn som följer med och allt annat flera gånger, det är bara thé och socker som behöver köpas till nästa omgång. Det tog lite mindre än 2 veckor innan min kombucha var klar. Den var superenkel att göra och den blev väldigt god.

kombucha

Hallon & mynta och Ingefära & mynta

Jag smaksatte med det jag hade hemma, vilket blev hallon och mynta i den ena flaskan och ingefära och mynta i den andra. Det var kul att kombuchan ändrade färg så snabbt av hallonen. Redan efter en dag var den flaskan mer röd än den andra. Kul att kunna smaksätta själv och testa olika varianter. Finns ju oändliga spännande smakkombinationer här….

kombucha

Så här gör du din egen Kombucha

  1. Värm 12 dl vatten och ¾ dl strösocker i en kastrull till 80 grader. Vispa med en visp och se till att sockret löser upp sig. Obs, sockret försvinner vid jäsningen och drycken blir inte söt.
  2. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner teet som följer med. Det är 10 gram svart ekologiskt te, bra att veta till kommande satser. Du kan testa med grönt te om du vill.
  3. Låt teet dra i 10 minuter. Sila bort tebladen och häll blandningen i den stora burken som följer med i kitet. Låt svalna till 20 grader.kombucha
  4. Öppna påsen med scobyn och häll både den och vätskan som är i påsen i burken med thé. (Allstå scobyn ser ju väldigt äcklig ut för att vara helt ärlig…)kombucha
  5. Täck burkens öppning med hushållspapper och fäst med en gummisnodd.kombucha
  6. Nu ska burken stå i rumstemperatur mellan 5-12 dagar. Min stod i 9 dagar. Man ska smaka av fr.om. dag 5 tills man är nöjd med smaken. Det rekommenderades att använda ett sugrör ”Håll tummen på toppen av sugröret, dra upp och smaka av”. Jag fattade aldrig det där så jag tog en tesked och smakade med. Det gick bra det med. Obs också att burken inte ska stå i direkt solljus, jag hade min på köksbänken.
  7. När du tycker att kombuchan är klar är det dags att hälla upp den i väl rengjorda flaskor. Ta ur scobyn och lägg den i en liten (glas)burk, häll över ca 1 dl vätska. Nu kan du spara den i kylskåpet till nästa sats. Häll upp kombuchan i flaskorna och smaksätt med bär, frukt, kryddor. Nu skall drycken stå i ytterligare 1-3 dygn för att bilda (mer) kolsyra. Mina flaskor stod i 2 dagar. Du kollar genom att öppna korken försiktigt tills det pyser. Förvara i kylskåp och drick ganska snart.kombucha
  8. Obs! det kan bildas väldigt mycket kolsyra (mina flaskor var helt lagom) och då kan kombuchan spruta ut. Lätta gärna lite på trycket genom att försiktigt öppna lite på korken då och då. Här hittar du Kombuchakitet.

kombucha

Vad är Kombucha?

Kombucha är fermenterat te och görs på svart eller grönt te som får jäsa med hjälp av jästsvampen som alltså heter scoby. Fermenterad mat och dryck bidrar till bättre tarmkultur och sägs ha flera hälsosamma effekter på bl.a. humör, stress och vikt enligt leverantören av kombuchakitet. Läs mer i mitt tidigare inlägg Kombucha boostar immunförsvar och kollagenproduktion.

Vill du bara köpa scobyn

Är du lite händigare i köket än vad jag är och redan har flaskor, stor burk, thé och termometer hemma så kanske du väljer att bara köpa en Scoby istället och göra din kombucha. På Bodystore hittar du Ekologisk Scoby från Da Carla för 204 kr (Rabatt den här veckan så passa på).

Eller köp färdig kombucha…

Vill du inte göra egen kombucha utan köpa färdig så rekommenderar jag Renee Voltaires kombucha som finns i flera goda smaker, och dessutom i snygga flaskor. Jag gillar särskilt Hallon & Fläder, den är riktigt god och superfräsch. Ett utmärkt alternativ till vin dessutom.

kombucha

Write A Comment

Close