dricka vatten

Så får du vattnet att smaka mer

Här kommer ett enkelt tips som gör ditt smaksatta vatten mycket godare. Jag brukar bara lägga det jag ville smaksätta vattnet med, typ ett par skivor citron, i en flaska eller tillbringare och på med vatten. Men det finns ett knep som gör vattnet så mycket godare!

Tipset kommer från Jamie Oliver

Jag önskar att det var jag som kommit på det här men det är det inte, ha ha. Jag såg tipset i ett TV program med Jamie Oliver för säkert ett år sedan, eller mer. Och har sedan dess tänkt att jag ska testa men inte gjort det förrän nu. Knepet är att hälla kokande vatten över smaksättningen, så här gör du.

dricka vatten

Vatten med jordgubbe, apelsin och mynta

1 skivad jordgubbe, 1 bit apelsin- eller citronskal, lite mynta

Skiva jordgubben, skär av en bit skal från apelsin eller citron och ta bort det mest av det vita. Lägg det tillsammans med någon kvist mynta i en tillbringare. Häll på ca 2 dl kokande vatten. Rör om och låt stå någon minut. Fyll upp med kallt vatten och ställ in i kylen.

dricka vatten

Vatten med citron och gurka

Skär av en bit citronskal, ta bort det mesta av det vita. Lägg citronen i en tillbringare tillsammans med skivad gurka och någon kvist citronmeliss. Följ receptet ovan.

dricka vatten

Andra smaksättningsförslag

Nästa gång ska jag testa rabarber. Tror det kan bli toppen, gärna i kombo med jordgubbe och kanske mynta. Jag odlar choklad mynta, det kan också bli hur bra som helst. Antingen bara chokladmynta eller tillsammans med apelsin.

dricka vatten

Du bara måste testa!

Testa det här knepet nästa gång du smaksätter ditt vatten. Särskilt varianten med jordgubbe som blir väldigt gott. Det räcker med en enda jordgubbe för att få massor av smak. Jag kommer aldrig att göra smaksatt vatten på något annat sätt nu.

vatten

Hur mycket vatten ska man dricka?

Det är hälsosamt att dricka mycket vatten och du behöver fylla på hela tiden. Det här var ett budskap som vi möttes av på många ställen för några år sedan. Det var ett väldigt fokus på att man skulle dricka mycket vatten, men det har lugnat ner sig betydligt.

Det här är en myt. Att dricka vatten är såklart bra men att dricka för mycket vatten kan t.o.m. påverka kroppen negativt, det är som med så mycket annat att ”lagom är bäst” är det som gäller. Myten startade i ett hälsomagasin på 80-talet.

Men vad är lagom? Behovet är individuellt men ca 1,5 – 2 liter – det påverkas av din vikt och hur mycket du svettas. Mängden inkluderar det vatten du får i dig via kaffe, the etc och mat.

dricka vatten

Men om jag tränar behöver jag väl dricka mer?

Vi har oftast inte ett ökat behov vid träning i ca 1 timme, alltså under själva träningen, drick gärna efter. Det är bara elitidrottare som behöver dricka under utövande i timmar eftersom de annars får en rubbad saltbalans. Nu pratar jag om vad kroppen behöver och inte. Jag vill själv inte gärna avstå mitt vatten under ett spinningpass på 1 timme t.ex.

Att dricka i förväg funkar inte heller eftersom kroppen inte kan lagra vatten. Oftast behöver vi inte tänka så mycket på det här utan vi dricker när vi är törstiga helt enkelt. Jag dricker ibland lite för lite under dagen och då blir jag törstig sent på kvällen, vid läggdags. Det som händer då är att jag måste gå upp och kissa på natten vilket stör nattsömnen, så jag försöker ibland att tänka på det här och dricka något glas vatten extra på eftermiddagen. Funkar inget vidare.

Övervätskning och vattenförgiftning

På Boston maraton 2002  visade blodprov på 488 löpare att 13% hade hyponatremi dvs övervätskning.  Läs mer här Akut hyponatremi dvs. vattenförgiftning är ett livshotande tillstånd. Där cellerna i kroppen sväller och ödem bildas i kroppen, bl.a. i hjärnan som sväller och kläms mot skallbenet.

Ett tragiskt fall är den tonårsflicka som 2012 avled efter att ha spelat vattenpoker. Den som förlorar måste dricka ett glas vatten. Flicka drack närmare sex liter vatten på kort tid. Läs mer i nyhet från SVT. 

Här är en bra artikel från Karolinska Institutet av Mats Rundgren. Sluta klunka – du dricker inte för lite vatten.

dricka vatten

Write A Comment

Close