Dalgona

Koreansk kaffetrend

Du har säkert sett den men har du testat den koreanska kaffetrenden Dalgona kaffe? Det är varm mjölk med ett sött kaffeskum som man blandar. Jag har gjort en egen variant och tillsatt kollagenpulver för lite extra boost. Kollagenet är helt smakfritt och är bra för dina leder och din hud, hår och naglar bl.a. Läs mer om kollagen i inlägget ”Färre rynkor och smidigare leder med kollagen”.  Vill du inte använda kollagen i kaffet så är det bara att utesluta det. Du kan köpa kollagenet på bilden hos Pureness där du får 20% rabatt på hela sortimentet med koden: Traning 40

Mycket skum

Receptet nedan räcker till 1-2 glas, det blir ganska mycket skum. Skummet behöver du röra ner i mjölken eftersom det är där kaffepulvret finns, annars blir det bara mjölk… Men det är snyggt med skummet när du serverar. Välj gärna höga glas. Jag använder aldrig socker eller sötning i mitt kaffe i vanliga fall men Dalgonakaffe är godast med lite sötma så där använder jag socker.

Dalgona

Dalgona iskaffe/kaffe med kollagen

  • 2 msk snabbkaffe
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 2 dl valfri mjölk
  • 2 msk kollagen
  • Kaffe infryst som isbitar eller vanliga isbitar (till iskaffe)

Så här gör du

Blanda snabbkaffe, socker och kokande vatten i en bunke. Vispa med elvisp så att blandningen blir ett fluffigt tjockt skum.

Häll upp mjölken i ett glas, varm eller kall. Blanda ner kollagenet, och lägg i kaffeisbitar. om det är iskaffe, toppa med kaffeskummet. Blanda ner skummet med en sked. Drick och njut!

Dalgona

Tips!

Frys in kaffeslattar som blir över och använd till iskaffe. Här har jag använt en silikonform som egentligen är för praliner, men det funkar så klart med vilken islåda som helst.

Kaffe har flera positiva hälsoeffekter.

Kaffedrickare lever längre och kaffe påverkar inte blodtrycket negativt, vilket en del tror. Kaffe är rikt på antioxidanter och innehåller mer antioxidanter än thé, även rött och grönt thé.

Sverige 2:a på kaffetoppen

Hur många koppar kaffe dricker du per dag? jag dricker 2-3 och max 4 koppar per dag, vilket är genomsnittet. Finland toppar listan över kaffedrickare med  3,5 koppar i snitt och på andra plats kommer Sverige med 3,2 koppar om dagen.

Kaffe bidrar till vätskebalans

En myt som är svår att slå hål på är att kaffe är vätskedrivande, det stämmer inte. Inte i de mängder vi pratar om ovan, det är koffeinet som skulle vara vätskedrivande . Kaffe tillför mer vätska än det driver ut. Vid en dos på ca 500 mg är koffein västskedrivande, det motsvarar 6 koppar kaffe.

En kopp kaffe eller två innan träning kan göra dig uthålligare

Kaffe har ibland ett lite oförtjänt dåligt rykte, forskning visar att koffein är prestationshöjande. Effekten gäller främst konditionsträning men även styrketräning. Bästa tajmingen är att dricka kaffet 1 timme innan träningen. Och effekten gäller både otränade och tränade personer.


Write A Comment

Close