Är det fett eller kolisar man blir tjock av?

Hur är det nu igen? Nej, nej…. man blir överviktig om man äter mer energi än vad man gör av med. Sen spelar det ingen roll var det kommer ifrån, fett eller kolhydrater. Punkt.

Det finns inget enskilt livsmedel som gör dig tjock

Men kombon fett, socker, salt och alkohol kan bli problem för många i för stora mängder. Oftast vet vi själva vad det är vi ”unnar” oss i kanske lite för stor mängd. För vissa är det socker, någon annan kanske feta ostar och en tredje alkohol.

Du ska inte undvika kolhydrater

Men det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater, bra och dåliga. Snabba och långsamma. Här är några exempel på bra och dåliga kolisar.

  • Bra: quinoa, bulgur, fullkornsris, havregryn, broccoli mm
  • Dåliga: läsk, kakor, godis, glass

Men frukt då?

Det innehåller ju så mycket socker. Det här är en myt i myten. 1 apelsin innehåller 2,7 g fruktos och 2 dl läsk ca 10 g. Sen innehåller frukten fibrer, vitaminer och andra näringsämnen. Läsk….nej. Undvik inte frukt, det är gott och nyttigt. Som med allt annat gäller lagom mängd.

Kolhydrater binder vatten

Du behöver Kolhydrater, protein och fett i en bra balans för att din kropp ska fungera. Kolhydrater binder vatten, vilket gör att du kan uppleva att du blir smalare om du utesluter dem ur din kost.

Behöver vi kolhydrater?

Vi behöver energi till muskler och hjärna. Och vi kan faktiskt klara oss utan kolhydrater, eftersom kroppen själv kan göra kolhydrater (glukos) av protein. Det är det som händer om du utesluter kolhydrater ur kosten, men jag tycker det bästa är att ge kroppen kolhydraterna direkt istället.

Behöver jag proteintillskott när jag tränar?

Alltså … du behövs protein för att må bra och för att bygga muskler MEN vanlig mat räcker för de flesta. Nästan ingen i Sverige äter för lite protein idag. Däremot är tillskott smidigt, och kan vara bra om du slarvar lite med maten… eller gör en elitsatsning.

Hur mycket protein behöver jag?

Du behöver ca 1-2 g protein per kg kroppsvikt. Hur mycket just du behöver beror på din ålder och din aktivitetsnivå.

Det räcker inte med protein

Du får inte automatiskt muskler av att äta protein eller proteintillskott utan du måste såklart träna också. Tillskott behöver du som sagt om du slarvar med maten, eller är bekväm, eller om du tränar stenhårt i princip på elitnivå. Håller på med Bodyfitness med strikt kost etc. Proteinbehovet ökar också med åldern och många äldre äter för lite protein.

Det är viktigt att äta omedelbart efter träning

Det här är faktiskt sant, men det är ingen katastrof om du skulle missa det magiska ”matfönstret”. Det som gäller är att äta inom en timme efter träningspasset. Gärna inom kortare tid.

Varför då?

Träning är nedbrytande för kroppen och du behöver fylla på glykogenlagren. Inlagringen av kolhydrater i form av glykogen i musklerna är som mest effektiv inom en timme efter träning. Glykogen är lagrade kolisar och vårt mest effektiva bränsle.

Hur hårt tränar du..

Om du får effekt av ett återhämtningsmål beror också på hur hårt du har tränat. Du ska räkna in återhämtningsmålet i den totala kalorimängd du gör av med, annars går du upp i vikt. Ska du äta middag eller lunch ganska snart efter träning behöver du inte något återhämtningsmål.

Vad ska jag äta?

Vill du äta snabba kolhydrater är det nu du ska göra det. dvs socker. Snabba kolhydrater hjälper kroppen att växla från nedbrytandet. Proteiner bygger upp och stimulerar muskeltillväxt. Fett och fibrer är inte bra just nu. De slöar ner matsmältningen och sinkar kroppens återhämtning. Så här ser listan ut.

  1. protein + kolhydrat
  2. bara kolhydrat
  3. bara protein

Write A Comment

Close