blodtrycksmätare

Varför är högt blodtryck inte bra

Högt blodtryck drabbar många och risken ökar för alla med stigande ålder. Ungefär 20 % av oss har förhöjt blodtryck och i åldersgruppen 65–85 år har nästan hälften ett för högt blodtryck. Det är alltså väldigt vanligt. Högt blodtryck innebär framförallt en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, njurskada eller stroke. Därför bör man vara observant och kolla sitt blodtryck själv med en blodtrycksmätare.

Vilka är symptomen för högt blodtryck

Många vet dessutom inte ens om att de har ett förhöjt blodtryck eftersom de inte känner några symptom, utan det upptäcks kanske i samband med annan undersökning. Symptomen, om du känner av dem, är lättare trötthet och huvudvärk. Andra faktorer som kan bidra till ett högt blodtryck är övervikt, diabetes, rökning, och en alltför hög alkoholkonsumtion.blodtrycksmätare

Hur vet jag om jag har ett för högt blodtryck

Med en egen blodtrycksmätare kan du själv enkelt kolla ditt blodtryck. Det ska ligga under 140/90 mm Hg för att vara OK. Det “normala” värdet är ett tryck på 120/80 eller lägre. När du mäter trycket själv så gör det vid olika tillfällen och gärna ett par gånger vid samma tillfälle för att lära dig hur det varierar för just dig. Det är helt normalt att det varierar beroende på hur aktiv du varit, stress etc. Mät när du har vilat en stund och känner dig lugn. Då får du ett bra och rättvist resultat. På bilden ovan har jag ett lite för högt övre tryck (SYS) vilket är det du som är 40-50+ främst ska hålla koll på. Övertrycket stiger med åldern och visar stelhet i blodkärlen, alltså  åderförkalkning.

Du kan påverka ditt blodtryck själv

Är ditt blodtryck bara något förhöjt eller i närheten av gränsvärdet så tycker jag absolut att du ska testa att påverka det själv med kost och motion innan du söker vård och eventuellt blir ordinerad blodtryckssänkande medicin. En medicin som för övrigt är den vanligast förekommande i världen, och därför en stor ekonomisk industri, med allt vad det innebär. Läs mer om hur du kan påverka ditt blodtryck själv med kost och träning. 

På bilden ser du min ingefärsshot med rå rödbeta en riktig powershot. Receptet hittar du här. 

Vilopuls – ett mått på din kondition

En bra blodtrycksmätare visar även din vilopuls som indikerar hur det står till med din hälsa, ju mer vältränad du är desto lägre vilopuls har du. En normal vilopuls ligger mellan 50-90 slag per minut. Att kolla vilopulsen är ett bra sätt att se om din kondition förbättras, när den gör det sjunker din vilopuls. Ett vältränat hjärta behöver nämligen inte slå lika många gånger som ett otränat. Som en referens kan vi använda Gunde Svan med sin superlåga vilopuls på 30. Men kom ihåg att vilopulsen är individuell och beror på en mängd faktorer. Men ändå… en bra indikation på din kondis alltså.

Blodtrycksmätare från Omron

Vi har en blodtrycksmätare från Omron som fungerar väldigt bra, samma märke och sort som Doktor Mikael visade i TV4 när han pratade om högt blodtryck i morgon TV för ett tag sedan, så det känns bra. Mätaren är lätt att använda och har en tydlig display. Du ser det övre trycket (SYS) det undre trycket (DIA) och din vilopuls.  Är trycket OK lyser en grön lampa och är det inte OK lyser en röd lampa.  Du kan köpa den på  Kronans apotek där den just nu bara kostar 548 kr (ord. 699 kr).

blodtrycksmätare

Kan jag påverka mitt höga blodtryck själv?

Ja, du kan påverka ditt blodtryck själv, eller i alla fall vissa delar av det.  Ett högt blodtryck kan bero på flera orsaker och en del kan vi påverka, andra inte. Din ålder kan du inte göra något åt, inte heller kön – män drabbas lite mer än kvinnor.  Det du kan påverka är hur du lever och äter. Med rätt kost och träning kan du komma ganska långt. 30 minuters vardagsmotion, att undvika salt och fel fett bl.a och att äta bra allsidig mat ger bra resultat. Väger du lite för mycket är det bra att gå ner i vikt och rökning och för mycket alkohol påverkar blodtrycket negativt.

högt blodtryck

Träning 40+ Hälsocoachens 7 bästa råd för högt blodtryck

  • Du behöver röra på dig i minst 30 minuter varje dag och gärna bli lite andfådd för att påverka ditt blodtryck.
  • För att sänka ett högt blodtryck ska du framför allt undvika för mycket salt, socker och dåligt fett.
  • Ät lagom stora portioner tre gånger om dagen och eventuellt även något mellanmål. Många färgglada frukter och grönsaker, bra fett som exempelvis vegetabiliska oljor, nötter och fet fisk.
  • Mejeriprodukter som innehåller mycket kalcium är bra, liksom kalium, som bland annat finns i kött, frukt och grönsaker.
  • Är du lakritsälskare kan det vara läge att se upp. Lakrits, både söt och salt, innehåller ämnet glycyrrhizin som kan vara blodtryckshöjande eftersom den sänker nivån av kalium i blodet.
  • Ta eventuellt även kosttillskott med magnesium som har bra effekt på blodtrycket. Annars finns det i fullkornsprodukter, gröna grönsaker och baljväxter.
  • Att dricka rödbetsjuice dagligen är alltså absolut värt att testa. Rödbeta innehåller mycket nitrat som har en positiv effekt på blodtrycket.
  • Mer tips och råd för hur du kan påverka ditt blodtryck med kost och träning hittar du här

Write A Comment

Close