Vilken sorts vattenflaska använder du?

Jag använder numera bara vattenflaskor av glas eller rostfritt stål. Både som vattenflaska på träningen och på kontoret. Jag har helt ratat plastvarianterna även de som är BPA fria. Sen kan jag erkänna att jag inte är jätteduktig varken på att ersätta plasten i köket  med andra alternativ eller att plastbanta. Men vattenflaskan har jag som sagt bytt och jag har ersatt mina matlådor av plast med lådor i glas. Det känns bra.

Därför ska du inte dricka vatten ur plastflaska

Bisfenol A (BPA) är ett ämne som är misstänkt hormonstörande och som kan påverka fortplantningen. Ämnet påträffas i nästan alla urin- och blodprover från människor. Det tyder på att de flesta av oss hela tiden får i oss låga doser av ämnet. Det sker främst genom mat och dryck som varit i kontakt med polykarbonatplast eller epoxi eftersom rester av bisfenol A kan läcka från materialen. Bisfenol A är t.ex. förbjudet i nappflaskor i hela EU.

Bisfenol A finns också i olika typer av matbehållare, till exempel konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågsvärmning, genomskinliga pipmuggar och förvaringskärl samt hårda vattenflaskor som används vid sport. Läs mer på Kemikaliinspektionen där jag hämtat informationen.

Är det farligt med BPA?

Risken beror inte bara på hur farligt ett ämne är, utan även på hur mycket man får i sig av det. Den mängd BPA vi får i oss bedöms inte skada hälsan enligt den kunskap vi har i dag.  Det är ju skönt att veta men jag tänker att det är bra att använda mindre plast när det funkar bra. Glas och rostfritt stål är både snyggare och trevligare än plast, tycker jag. Läs mer på Livsmedelsverket

Så undviker du de skadliga ämnena

Det är idag känt att BPA frigörs t.ex. när plast upphettas som när du värmer mat i en plastlåda i mikrovågsugnen. Det enklaste sättet att helt undvika BPA är att investera i en vattenflaska av glas eller rostfritt stål och förvaringslådor av glas eller rostfritt stål. Jag gillar t.ex. Klean Kanteens snygga rostfria flaskor, Flaskor i glas från Röhnish och förvaringsburkar i glas från IKEA och i rostfritt från Klean Kanteen.

20% på rostfria vattenflaskor med min kod

Den här veckan får du 20% på hela Klean Kanteens sortiment och många andra varor på Bodystore. Använd min kod: maj20 för att få rabatten. Gäller t.o.m. 2/6 och på ett köp. Missa inte!

Villkor: Gäller allt utom veckans kampanjer, presentkort samt Holistic, Great Earth och Concept 2. Kan ej kombineras med andra rabattkoder och gäller på ett köp.

Klean Kanteens vattenflaskor

Flaskorna är  tillverkade i 18/8 livsmedelsklassat rostfritt stål som är avsedd för kalla drycker. Kan och bör användas varsomhelst och passar lika bra hemma, på kontoret eller under träningspasset.

  • Ingen BPA, ftalater, bly eller andra gifter
  • Stor öppning
  • Inga skarpa vinklar där bakterier kan fastna utan rundade hörn som gör den enkel att rengöra

Flaskan är inte behandlad med något och har inte någon beläggning vilket gör att den tar inte åt sig och avger inga smaker. Den är lätt att rengöra.

Plastbanta

Vi använder en miljon ton plast i Sverige varje år. Visst är plasten praktisk, men den kan också vara dålig för både miljön och för vår hälsa. Jag är inte riktigt där än när det gäller plastbantning men jag har börjat tänka mig för när jag köper nytt, och så klart på om jag verkligen behöver en plastpåse när jag handlar. En bra start i alla fall.

Write A Comment

Close