Tidigt i morse landade jag och min familj på Arlanda efter 4 dagar i Turkiet som blev lite mer spännande än vad vi räknat med. Den här sommaren har vi av olika anledningar inte haft så många gemensamma semesterdagar och bara planerat kortare utflykter och resor. Nu saknade vi lite sol och värme och spontanbokade en sista minuten resa med Apollo till Turkiet på 4 dagar.

turkiet

turkietJag visste inte ens att det fanns så korta charterresor men det gör det alltså. Väldigt mycket var slutsålt och Hotel Turquise strax utanför Side blev vårt val. Vi flög ner i onsdags och var på vårt hotell vid midnatt ungefär.

turkiet

Militär statskupp i Turkiet

Vad är oddsen för att råka ut för en statskupp under en så kort utlandsvistelse? Det var i alla fall inget vi räknat med. Visst pratade vi om att det varit oroligt i Turkiet en tid, och nu senast med den otäcka terrorhandlingen med självmordsbombare på flygplatsen i Istanbul. Vi valde ändå att åka till Turkiet.

turkietSent på fredagskväll när vi efter middag mm. kommer tillbaka till vårt hotellrum och slår på TVn möts vi av nyheter om att en statskupp pågår och att militären eventuellt tagit makten över landet. Det känns helt overkligt. Vi surfar runt på olika internationella kanaler och möts av samma budskap. Väldigt, väldigt obehagligt, bilder visas med skottlossning från Ankara och Istanbul och det rapporteras att två broar är avspärrade.

turkiet

Vad har hänt?

På morgon slår vi på TVn igen och kollar sociala medier, Internet uppkopplingen är tyvärr inget vidare så det går så där, men vi förstår att många hemma i Sverige är oroliga och att ingen varken där eller här egentligen vet vad som hänt, det spekuleras mycket om kuppen är iscensatt t.ex. Nu meddelar Turkiska nyheter att kuppförsöket slagits tillbaka. Vi pratar med några turkar på hotellet om vad som hänt, eller inte hänt… Det känns som de är ganska härdade vad gäller våld och krig, det är mer vardag för dem än för oss. Ankrara och Istanbul ligger långt från turistorterna tycker de, eller vill få oss att tycka kanske. Det jobbigaste är nog att ingen här riktigt vet vad som har hänt.

turkiet

UDs direktiv

UD går ut med direktiv om att inte besöka Turkiet om det inte är absolut nödvändigt och att undvika platser där mycket folk samlas. Från början meddelade de också att alla turister som är i Turkiet ska hålla sig på hotellen. På Apollos hemsida ser vi att flygen till Turkiet på lördag och söndag är inställda. Vår planerade hemresa är på söndagen och vi undrar om flygen kommer att gå när Novair inte flyger ner några turister? Det känns också ganska olustigt att vistas på flygplatsen och att flyga över Istanbul vid en eventuell hemresa.

turkiet

Vi väntar på att Apollo ska meddela oss på något sätt när jag får ett sms där de önskar oss en trevligt sista kväll på Samos. Samos? Tror Apollo att vi är på Samos när vi är i Side? Det känns ju inget vidare. Jag svarar på sms:et och får en ursäkt samt besked om att vårt plan ska avgå enligt planerad tidtabell. Ingen mer information från researrangören varken då eller senare.

turkiet

Vi märker inte av händelserna så mycket på hotellet, mer än att det är tommare än tidigare på hotellet eftersom det inte fylls på med nya gäster. Jag tror att samtliga länder har ställt in sina flyg till Turkiet. Vi och de andra gästerna fortsätter att bada, sola och äta buffé.

turkiet

Hemma igen

Nu är vi som sagt i alla fall hemma i Sverige igen men det känns oroligt att tänka på vad som hade kunnat hända om militären hade lyckats med statskuppen och avsatt sittande regering. Hade vi kommit hem då? President Erdogan var också om jag förstått rätt på semester i turistorten Marmaris när kuppen genomfördes, och honom ville de väl åt. Känns som vad som helst hade kunnat hända. Vi märkte inte heller av någon förhöjd säkerhet eller aktivitet på flygplatsen. Nu är det redan fyra olika säkerhetskontroller som skall passeras På Antalyas flygplats i och för sig.

turkiet

Vi har trots allt haft ett par fina dagar i Turkiet med mycket sol, bad och god mat. Jag berättar mer om hotellet och resan i kommande blogginlägg med massor av bilder. Nu är det först dags att ta hand om tvätten och landa i vardagen igen.turkiet

Save

Save

Save

Save

Save

1 Comment

Write A Comment

Close