Benböj, knäböj eller squat

Det är samma övning. Övningen tränar rumpa och lår och är en klassiker i träningssammanhang. Här bjuder jag på två varianter av benböj som du kan göra hemma eller på gymmet, du väljer själv om du vill ha mer motstånd i form av en skivstång eller ett par hantlar på axlarna eller inte. Övningarna är ganska tuffa att göra även utan vikt, särskilt om du gör båda två.

benböj

Jag spelade in de här övningarna i förgår och har idag lite träningsvärk i rumpan och ganska mycket på framsida lår…. Ja, man jobbar ju såklart med låren också men det är framförallt rumpan som ska jobba, men beroende på olika anatomiska förutsättningar så är benböj en övning som passar vissa bättre än andra. Jag är stel i min vänstra höft pga. artros och har därför svårt att komma ner djupt utan att tippa över på höger sida och jag jobbar alltså lite väl mycket med låren. Läs mitt tidigare inlägg om vad du ska tänka på för att ha en bra teknik i benböj: Större rumpa, Fastare rumpa – Ja tack!

Shots & Squats

Till låten Shots & Squats kör vi enkla benböj med varianten att gå ner sakta (på 7 takter) och upp snabbt (på 1 takt) Sen går vi ner snabbt (på 1 takt) och upp sakta (på 7 takter) för att avsluta med 8 st enkla snabba benböj.

Bring Sally up, Bring Sally down

Det här är en övning som funnits ett tag och finns i många varianter på You tube. Till låten Flowers som den heter på riktigt gör vi benböj enligt följande; ”Bring Sally up” – vi står upp, ”Bring Sally down” – gå ner i så djup knäböj du kan med bibehållen teknik och stanna där tills du hör ”Bring Sally up” igen. Enkel och kul träning att göra hemma!

Write A Comment

Close