Knöl i bröstet
I somras under semestern kände jag plötsligt att det ömmade i mitt vänstra bröst, jag brydde mig inte så mycket till att börja med utan tänkte att det nog var något som ingår i klimakteriet. Bröstet ömmade i ett par dagar och jag kände en tydlig knöl i det, stor som en vindruva ungefär. Det ömma försvann efter några dagar men knölen var kvar, då började jag bli orolig. Väntade ytterligare någon dag för att se om den skulle försvinna. Det gjorde den inte. Ibland var den svår att hitta, den satt djupt, och rullade undan när jag kände på bröstet. Men den fanns där. Hela tiden.
Vi behöver utreda dig för misstanke om cancer
Hur och vad gör man nu? Jag kontaktade Vårdcentralen. Försökte ringa och få en tid men det var helt omöjligt att komma fram så jag skrev ett meddelande via mina vårdkontakter. Det fungerade bra och jag blev uppring och fick uppmaning om att besöka VC under deras jourtid nästa morgon. Det gjorde jag och fick träffa en riktigt bra och engagerad läkare som efter att ha pratat med mig och undersökt mig och med händerna klämt och känt på knölen, remitterade mig till Sjukhusets kvinnoklinik för vidare utredning. Jag gick hem med infobladet ”Vi behöver utreda dig för misstanke om cancer” i handen och en ganska stor overklighetskänsla.
Så här går en undersökning till…
Jag fick ett brev och blev kallad till kvinnokliniken på sjukhuset 1 vecka efter mitt besök på VC. På plats fick jag först prata med en läkare som förklarade vad som skulle hända, hon kände också på bröstet. Därefter var det mammografi som gick till på precis samma sätt som vid de vanliga kontrollerna. Jag hade gjort mammografi ca 8 månader tidigare men som läkaren sa då är då och nu är nu.
Efter mammografin var det dags för ultraljud. Nu fick jag träffa en distinkt äldre man som var läkare och bröstspecialist. Han undersökte mig både med händer och med ultraljud. Samma stav som kan användas vid gynekolog undersökning. Han höll på länge och var mycket noggrann, sa ingenting under tiden, som för mig kändes otroligt lång. Jag fick kämpa med känslan att helt enkelt bara springa därifrån. Men så gör man ju inte utan jag låg snällt kvar och väntade på ett utlåtande.
Efter en oändlig tid meddelade han att knölen med allra största sannolikhet en helt ofarlig cysta. Han var så säker på detta att jag inte skickades vidare till nästa steg som ärbiopsi. Man tar alltså ett vävnadsprov. Därmed uteslöts också steget efter det att träffa läkaren som tog emot mig igen.
Den goda bröstkänslan
Något som ”Doktor bröstspecialist” upprepade hela tiden var ”vikten av den goda bröstkänslan” som han verkligen ville försäkra sig om att jag förstod. Det här var alltså inte det vanliga om att känna igenom sina bröst regelbundet utan att själv känna både sig själv och sina bröst för att känna/veta/förstå om något är fel ”den goda bröstkänslan”. Jag tror att jag faktiskt förstår vad han menar samtidigt som en knöl är en knöl. Jag är mycket tacksam över den fantastiska och i mitt fall snabba sjukvård som vi har i Sverige. Tack! Tack för att jag slapp gå och oroa mig under lång tid. Tack för att ni tog mig på allvar.
Kvinnor över 40 år drabbas oftare av bröstcancer
Medianåldern för de som drabbas är 64 år. Det är ovanligt att kvinnor under 40 år får bröstcancer, sjukdomen drabbar ofta de i övre medelåldern.
Bröstcancer beror på flera faktorer och ett samspel mellan arvsanlag, livsstilsfaktorer och hormonell påverkan. Riskfaktorer är tidig pubertet, sent klimakterium, hormonersättningsbehandling i och efter klimakteriet, fetma efter klimakteriet, alkohol, mycket bröstkörtelvävnad och tidiga generationens p-piller. Det som sägs minska risken för bröstcancer är fysisk aktivitet och flera fullgångna graviditeter innan 25 års ålder. Källa: cancer.se
Gå på Mammografi!
Var rädd om dig och ta hand om dig. Undersök dina bröst och gå på mammografi när du blir kallad. Det finns INGEN anledning till att inte göra det. Känner du någonting i dina bröst som inte känns OK så ring Vårdcentralen och be om en undersökning, du är inte ”jobbig” du är viktig. Och skulle det värsta hända är det bra att vara ute tidigt. Vi har en fantastisk sjukvård.
Oktober den rosa månaden
Den vanligaste cancerformen hos kvinnor är bröstcancer och varje år drabbas cirka 8 000 personer. Chansen att bli botad har ökat de senaste årtiondena och i dag överlever drygt 80 procent av dem som drabbas. Cancerfondens Rosa Bandet kampanj genomförs under oktober varje år med syfte att finansiera cancerforskningen och sprida kunskap om bröstcancer. Läs mer på Cancerfonden.