lypsylberoendeLypsylberoende så blir du kvitt det

Många är ”lypsylberoende” eller rättare sagt läppbalsamberoende, Lypsyl är ett varumärke. MEN det är en ”bra” representant för en produkt som till största delen inte innehåller något som är bra för läpparna. Det består mest av mineralolja och paraffin. Det vårdar inte utan lägger sig som en hinna på läpparna och skapar ett beroende av att ha på nytt läppbalsam hela tiden. Sen jag började använda läppbalsam med enbart naturliga råvaror så har mina läppar blivit normala igen och återfuktar sig själva bättre. Använder du sminkprodukter som longlasting läppstift så torkar de ofta ut läpparna, bra att tänka på.

lypsylberoendeLäpparna behöver återfuktning

Läpparna är känsliga och blir lätt torra, de kan behöva fett och återfuktning. Hur många gånger per dag använder du läppbalsam? Jag använder alltid morgon och kväll, och ibland någon gång däremellan. Förut fick jag lite lätt panik när läpparna kändes torra, och ville ha mitt läppbalsam till hands hela tiden.

Mineralolja och paraffin is no good

Ni som följer mig vet att jag undviker mineralolja, paraffin och parabener mm. i mina hudvårdsprodukter och smink. De ämnena tillför ingenting till huden utan kan istället täppa till porerna. Läs på innehållsförteckningen och undvik särskilt ingredienser som Petrolatum, Paraffin och Parafinum liquidum.

Shenet om paraffin och lypsylberoende

Paraffin anses inte av någon vara bra för hyn. Inom naturliga sminkbranschen betraktas det som rent skadligt därför att det, i motsats till äkta vaxer och oljor, täpper till porerna och därmed stör hudens funktioner. Kan ge kosmetikaakne (millier), pyttesmå ”vita pormaskar” i ansiktet.

Fast paraffin: ”Lypsyl-beroende” är ingen nätmyt utan en realitet. Läpparna kräver allt tätare insmörjningar med paraffinrikt cerat. Den som vill bli av med vanan tillråds stå ut en vecka eller två medan läpparna hämtar sig; därefter börjar de åter fungera normalt.  Källa Shenet. Läs mer här. http://www.shenet.se/ravaror/paraffin.html

lypsylberoende

Vad ska jag använda, vad är bra för läpparna?

Bra för läpparna är ett vårdande ekologiskt läppbalsam utan mineralolja/paraffin med naturliga oljor som bas  istället. Det finns flera bra märken och sorter. Jag gillar bl.a. Maria Åkerberg och Booming Bob som  är gjorda på växtoljor. De är lite dyrare eftersom de blir dyrare att tilvverka men det är det absolut värt tycker jag!

Lip care Vanilla från Maria Åkerberg

Lip Care Vanilla är ett knubbigt cerat med äkta Vaniljextrakt från Madagaskar, som skyddar dina läppar och gör dem mjuka och smidiga. Läpparna behåller fukthalten, vilket bidrar till att minska fina linjer runt munnen. Det är mycket vårdande och drygt, och sitter kvar länge på läpparna, vilket gör det effektivt på torra och spruckna läppar.  Kostar 99 kronor på Bodystore. Lip Care från MÅ finns också i smaken Mentha med pepparmyntsolja.

Booming Bobs läppbalsam

Ett mjukt läppbalsam som ger näring, fukt och långvarigt skydd. Basen består av mjukgörande solrosfröolja, bivax och kokosolja. Det glider fint på läpparna och känns lite fetare, men inte lika vårdande, som MÅs cerat. Booming Bob finns i flera smaker och min favorit är coco nut och kostar bara 29 kronor. Rose quartz ger dessutom lite färg och ett lätt skimmer.

Var hittar jag bra hudvård?

Du hittar bra läppbalsam och hudvård hos bl.a.  Bodystore så passa på att beställa när du handlar där nästa gång.

2 Comments

  1. isabelle grankvist Reply

    Hej! Vill bara tacka så mycket för powerwalk30 på spotify! Den går runt runt i mina lurar på mina pw! Tack för jobbet du lägger ner 🙂 / Isabelle

    • admin Reply

      Åh vad glad jag blir, roligt att du gillar den 🙌🏻💕

Write A Comment

Close