fisksoppa

Saffran sägs ha antiaging effekt, tomater är bra mot rynkor och cancer, musslor ökar återhämtningsförmågan…

Jag fick ”cravings” för fisksoppa med blåmusslor häromdagen. Kanske har jag lite järnbrist så här i början av vintern. Lagade en stor kastrull fisksoppa med saffran, tomat, vitt vin och aioli. Både gott och bra för  kropp och själ. Musslor är superfood och innehåller mycket högvärdigt protein och järn, vilket är bra för både hälsan och återhämtningsförmågan. Musslor gör dig lite piggare eftersom de innehåller fettsyrorna DHA och EPA som är nödvändiga för att hjärnan ska fungera. Saffran sägs ha antiaging effekt, tomater är bra mot rynkor och cancer (se mitt tidigare blogginlägg), lax är fyllt med bra fetter och förstklassigt protein och fullt av magnesium, D-vitamin och Selen. Persilja ger ännu mer järn. Här kommer mitt bästa recept.

musslor

Mumsig fisksoppa ca 8 port

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
2 morötter
Smör och olivolja
1 pkt saffran
Chiliflakes
Salt, ev lite socker
1/2 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2-3 burkar vatten
2-3 dl grädde (kan uteslutas)
2-3 dl vitt vin
1/2 flaska fiskfond
1/2 flaska hummerfond
300-500 G lax
300-500 G torsk
1 nät blåmusslor
1 kruka persilja

Hacka alla grönskaker, skrubba musslorna och släng de som är öppna, skär fisken i tärningar.

Fräs grönsakerna i olivolja och smör, tillsätt saffran och chiliflakes efter smak, häll på det vita vinet, tillsätt tomatpure, tillsätt krossade tomater, vatten och fisk- och hummerfond, samt grädde. koka i ca 10 min.

Tilsätt fisken och koka 2-3 min, tillsätt musslorna och persilja och koka tills musslorna öppnat sid. Klart!

Servera med vitt vin, bröd och aioli. Godast är egengjord aioli men testa gärna min fuskvariant nedan.

Aioli min fuskvariant…

  • färdig majonäs
  • 1 äggula
  • vitlök efter smak
  • rivet citronskal
  • olivolja

Blanda alla ingredienser utom oljan, tillsätt oljan lite i taget.

Write A Comment

Close