antioxidanter ger cancer

Höga doser antioxidanter ger cancer?

Den senaste tiden har vi kunnat läsa artiklar med rubriker som ”Risken att få cancer ökar av kosttillskott” där professor Martin Bergö säger ”- Många stoppar i sig vitaminer och dricker hälsoshots med koncentrerade antioxidanter för att stärka immunförsvaret, jag vill varna för den här trenden.” Här hittar du en artikel publicerad i Afonbladet.  (På bilden dricker jag  ingefärsshot med blå spirulina)

antioxidanter ger cancer antioxidanter ger cancer

Martin Bergö i Studio P1

Det hela började med att Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, i måndags i Studio P1 varnade för ”ingefära, gurkmeja – och den där shotskulturen. Han påstod att ”ju mer av detta man intar desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som ännu inte är upptäckt”. Här kan du lyssna på radioprogrammet.

antioxidanter ger cancer

Forskningen är inte ny

Eller egentligen började den här debatten för många år sedan. Det här inte är första gången Martin Bergö presenterat sin forskning kring antioxidanter och cancer. Det är alltså ingen ny studie i grunden, utan de här ”larmrapporterna” har dykt upp med jämna mellanrum de senaste åren.

Det här baseras forskningen på

Bergös forskning baseras på att syntetiska former av antioxidanterna N-acetylcystein (NAC) och en vattenlöslig form av E-vitamin (Trolox) har försämrat prognosen för lungcancer och malignt melanom hos möss. Tumörcellen mår bättre om den får de här två antioxidanterna och delar sig. Och så långt är de flesta experter överens. Men det finns hundratals antioxidanter så vad visar egentligen det här. Och vad är egentligen antioxidanter och vad är NAC och Trolox (vattenlöslig E-vitamin) ? och var finns de?

Vad är antioxidanter?

En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Ämnena kallas antioxidanter. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel E-vitamin (tokoferoler), C-vitamin, riboflavin, karotenoider och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Exempel på bioaktiva ämnen är flavonoider och antocyaniner. Större mängder av bioaktiva ämnen finns bland annat i bär, lök, olika kålsorter, grönt te, rött vin, vindruvor, apelsin, nötter och fröer.

Det är ännu oklart om de hälsoeffekter som kopplats till dessa livsmedel kan förklaras av deras förmåga att neutralisera fria radikaler och andra antioxidativa egenskaper. Livsmedlesverket varnar för att kosttillskott med höga halter antioxidanter kan vara skadliga för hälsan. Källa: Livsmedelsverket

antioxidanter ger cancer

Är N-acetylcysteine (NAC) och löslig E-vitamin analog ämnen som förekommer i svenska kosttillskott? Eller är det läkemedelsklassade ämnen?

Så här har Martin Bergö själv svarat i en intervju från 2015. – Vitamin E i löslig form används inte som kosttillskott vad jag vet. NAC är ett slemlösande läkemedel som KOL-patienter och patienter med Head&Neck-cancer använder. Det används, och marknadsförs rätt hårt, som kosttillskott särskilt för hårt tränande som till exempel kroppsbyggare, fortsätter Martin Bergö. – Detta är vanligare i USA men förekommer i Sverige, tillägger han.  Läs hela artikeln här.

Kommentar från Mats Nilsson, branschorganisationen Svensk Egenvård

Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård, har kommenterat i samma artikel. – Acetylcystein (NAC) är läkemedelsklassificerat vid doser över 100 milligram. Den aktuella doseringen i studien motsvarar en dos på 665-1330 milligram per dag för en människa som väger 70 kilo.
– Skulle acetylcystein förekomma i doser under 100 milligram får det inte benämnas som en antioxidant. Risken att i Sverige äta ett kosttillskott med det aktuella ämnet som antioxidant är därför närmast obefintlig, säger han.

E-vitamin nämns i studien – är det en farlig antioxidant?

Naturligt förekommande E-vitamin består av åtta olika molekyler, fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler. Den vattenlösliga syntetiska E-vitamin analogen Trolox skiljer sig väldigt mycket från naturlig E-vitamin med sina åtta komponenter. Läs mer om E-vitamin här.

Bör man undvika antioxidanter?

Bertil Wosk är näringsterapeut och grundare av Holistic Sverige. Han förklarar det här på ett väldigt bra sätt i artikeln ” Bör man undvika antioxidanter?” från 2015. Läs den här !

antioxidanter ger cancer

Bertil Wosk kommenterar Bergöstudien om att antioxidanter ger dig cancer

I en annan artikel i Newsvoice 2015 replikerar Bertil Wosk så här på Bergöstudien. Syntetiska antioxidanterna uppför sig annorlunda än naturliga och skiljer sig kemiskt från naturligt E-vitamin. ”Att avråda alla från att inta antioxidanter för säkerhets skull är som att avråda alla från att äta nötter för att de kanske har begynnande nötallergi.” Det skriver Bertil Wosk i en replik till professor Martin Bergö som i sin tur vill avråda från intag vid antioxidanter vid cancer. Läs kommentarerna här.

Professor Per-Arne Öckerman och Sanna Ehdin kommenterar

Jag är varken läkare eller professor, däremot utbildad kostrådgivare med sunt förnuft. Några som uttalat sig i ämnet är Sanna Ehdin och Professor Per-Arne Öckerman som säger så här till Kurera debatt. Läs hela artikeln här.

Reportern i Studio P1 undrade: ”Om jag äter mycket morötter, ingefära, blåbär, så kan det faktiskt gynna en dold cancer som jag har?”

Bergö svarade:Absolut är det så. Det är en dosfråga, det är inte en fråga om vilken typ av antioxidant det är utan forskningen visar att det är en dosfråga helt enkelt.”

Nej, dessa påståenden är felaktiga och falska. För Bergö drar för stora växlar på sina mycket begränsande resultat med enbart två antioxidanter, på möss och i cellkultur. Vad artiklar från Martin Bergös forskargrupp har visat är att behandling med syntetiska former av antioxidanterna N-acetylcystein (NAcCys) och en vattenlöslig form av E-vitamin (Trolox) har försämrat prognosen för lungcancer och malignt melanom hos möss. Dessutom hade man inte ens injicerat mössen med vitamin E och NAC – utan gett det via vatten och foder, vilket betyder att kontrollen av upptaget och nivåerna som mäts hos mössen är lågt. Där finns inte heller någon blodanalys på mössen angående deras vitamin E-nivå.

Professor Per-Arne Öckerman debatterade redan år 2015 med Martin Bergö och sammanfattade diskussionen: ”Bergös slutsatser är omotiverade, rentav ovetenskapliga och oetiska – därför att forskning med en till två antioxidanter medger inga generaliserade slutsatser.”

antioxidanter ger cancer

Minimera intaget av socker vid cancersjukdom

Något som Ehdin och Öckerman tillsammans med t.ex. näringsexpert Zarah Öberg är överens om är att socker gynnar och göder tillväxten av cancerceller, Socker finns som bekant i form av fruktos i frukt och bär och att begränsa intaget av socker i första hand och även då juice och väldigt söta frukter kan vara klokt.

Zarah Öberg ger råd

I en intervju från 2014 säger Zarah Öberg så här: – Antioxidanter snarare motverkar cancer i och med dess antioxidativa egenskaper. Antioxidanter minskar den oxidation som uppstår vid svår sjukdom, vid hög stress och från medicinering. Ett bra intag av antioxidanter kan på så vis minska risk för sjukdom, inkluderat cancer, förklarar hon. Läs inlägget här.

ingefärsshots

Ingefärsshot ger dig inte cancer

Vad betyder nu allt detta. Det förstår väl de allra flesta i dagens upplysta samhälle att ingen får cancer av lite ingefära eller gurkmeja för den delen. Inte heller av kosttillskott i lagom mängder. Fortsätt alltså lugnt att dricka din ingefärsshot precis som vanligt. Den kommer inte att ge dig cancer utan bidrar till en god hälsa. Ät också kosttillskott som komplement till kosten om den inte riktigt räcker till, men i lagom doser naturligtvis. Har du en cancerdiagnos eller är i riskzonen. Läs på och bilda dig en egen uppfattning, att undvika socker (bra för alla) och för högt intag av antioxidanter i form av tillskott kan vara en god idé. Här hittar du mina bästa recept på ingefärsshot!

Sammanfattning av Träning 40+

Helt klart är att ingefärsshot, gurkmeja, blåbär, lingon, morötter och andra kraftfulla antioxidantrika livsmedel inte har en negativ inverkan på vår hälsa. Att ”varna alla” för riskerna med utgångspunkt i forskning av två (av hundratals) isolerade antioxidanter, och att dessutom koppla det till att just ingefärsshot ger dig cancer. känns väldigt onödigt och orimligt.  Det är min sammanfattning. Och som vanligt är alltid LAGOM ett väldigt bra riktmärke. Lena Larje/Träning 40+

Här hittar du Bergös studie i publikationen Cell

3 Comments

  1. Rättelse: Sannas Ehdin är inte utbildad läkare. Hon är doktor i bioteknik-immunologi. Känns ändå viktigt då många läser era sidor.
    Mvh Camilla

    • admin Reply

      Hej, helt rätt 🙂 Jag ska ändra. När jag skrev det här inlägget trodde jag att Sanna var läkare eftersom hon titulerar sig Dr. Men numera vet jag att det inte är så, bra att du påpekade. Bästa hälsningar Lena/Träning 40+

    • admin Reply

      Hej, helt rätt 🙂 Jag ska ändra. När jag skrev det här inlägget trodde jag att sanna var läkare eftersom hon titulerar sig Dr. Numera vet jag att det inte är så….. jättebra att du påpekade. Bästa hälsningar Lena/Träning 40+

Write A Comment

Close