Rom  – Italien i augusti

I augusti förra året var jag och min äldsta dotter i Rom. Vi hade ett par riktiga toppendagar. Här kommer massor av bilder och tips på vad du absolut inte vill missa i Rom. I Del1 – Rom på egen hand läser du om billig resa, boende, tunnelbana och tåg, hotell och turistskatt. Här i Del 2- berättar jag om sevärdheterna du garanterat inte vill missa. Och i Del 3 – skriver jag om maten, shopping och nattliv.

fontana di trevi


Gångavstånd i Rom

I Rom är det bäst att promenera. Du kan åka T-banan eller buss men inne i hjärtat av Rom är det bilfritt så där är det ändå fötterna som gäller. Det är inte så långt emellan sevärdheterna, något som inte riktigt framgår av den gratiskarta vi fått på hotellet. Den stämmer inte riktigt tycker vi… Det som funkade bäst var att använda telefonens GPS tills vi fått lite lokalkännedom. Bor du en bit utanför Rom så är tipset att ta T-banan till Spagna – Spanska trappan, Barberini – Fontana di Trevi  eller Colosseo – Colosseum. Jag var lite orolig för att jag pga. min höftartros skulle få svårt att gå mycket men det fungerade över förväntan bra. Med bra skor (sneakers) små steg och lite vila här och där gick det fint. Jag tror att även värmen gjorde sitt till.

fontana di trevi

Bilar i Rom

Bilarna i Rom är små, jättesmå. Som mopedbilar. Det funkar inte att köra i de smala gränderna annars. Det som är fascinerande är parkeringarna. Många parkerar sina små bilar på tvären, alltså med båda bakhjulen in mot trottoaren och fronten ut mot gatan. Var och varannan bil är parkerad så. Smidigt. Lyckades däremot inte få det på bild…

fontana di trevi

Att göra i Rom – Sevärdheter

Jag har varit i Rom tidigare men det är länge sen nu. Så måste man se alla sevärdheter? Ja det tycker jag. Det är liksom det man gör här. Är tiden begränsad så satsa på Fontana di Trevi och Forum Romanum med Colosseum, det är ca 30 min promenad mellan dem. Och om du ligger i lite så hinner du även med Spanska trappan och Pantheon på en enda dag. Lite pasta vongole, ett glas gott italienskt vin, och italiensk glass till efterrätt på en uteservering och du är hemma. Men OK här kommer det du inte vill missa om du besöker Rom.

Fontana di trevifontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi är fontänen som Anita Ekberg badade i ”Det ljuva livet”. Det här är en riktig turistattraktion men ändå så häftig. Det är jättemycket folk här och ordningsvakter som blåser i sina visselpipor hela tiden, alla ska fota och ta selfies. Men missa absolut inte, det här är mer än bara en fontän. När vi sitter och vilar fötterna så hamnar vi mitt i en guidad tur, så här berättar guiden; Den som vill vara säker på att återvända till Rom ska ställa sig med ryggen mot Fontana di Trevi och över vänster axel kasta ett mynt i fontänen. Det blir massor av pengar, varje dag. Det fina här är att pengarna samlas in och går till välgörenhet.

fontana di trevi

fontana di trevifontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

Forum Romanum och Colosseum

Vi tog T-banan till Colosseum dag 2 (Colloseo) och gick runt och tittade. Vi gick runt hela byggnaden som är jättehäftig, men betalade inte entre för att se den inifrån. Sen tog vi en iskaffe på en bar i närheten. En dyr iskaffe, priserna är höga om du håller dig för nära sevärdheterna men men, jag kan leva med att sippa på en något dyr iskaffe när jag har utsikt över Colosseum. Vi tog även T-banan tillbaka. Det var jättemycket folk, varmt och lång kö till biljettautomaten. Stimmigt på stationen. En försäljare ropade om vatten och dricka. Jag går dit, ingen kö OCH förutom vatten så säljer han även T-banebiljetter. Men perfekt! När jag frågar varför alla står i biljettkön istället för att köpa av honom rycker han bara på axlarna, skakar på huvudet och skrattar. Så tips!

fontana di trevi

Hela Rom är som ett enda stort museum. På riktigt. Vi hade inte riktigt koll på var vi var dag 2, så när vi dag 3 ger oss ut med siktet inställt på Forum Romanum och att gå dit så förstår vi inte att det ligger precis bakom Colloseum. Ha ha, vi skyller på den konstiga gratiskartan igen… Men Rom är alltså inte större än att du lätt går mellan sevärdheterna på en dag om du vill.

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fotana di trevi

Forum Romanum

Forum Romanum är magiskt. Det behövs inte särskilt mycket fantasi för att föreställa sig platsen som den såg ut med romare och hästar som drar vagnar, palatsliknande byggnader mm. Forum Romanum är ett ganska stort område och mycket är väldigt välbevarat. Läs mer i den här artikeln från Populärhistoria.

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

Spanska trappan

Spanska trappan ligger ca 10 minuters promenad från vårt hotell. Vi hinner besöka den ett antal gånger under våra dagar i Rom, vi hinner också gå trappan ett antal gånger, både uppifrån och ner och nerifrån och upp… Nedanför trappan ligger en del affärer om du är sugen på lite shopping. Men inget unikt och samma priser som hemma ungefär. Vi avstår shoppingen det finns så mycket annat att se och göra. Metrostationen heter Spagna. fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

fontana di trevi

Pantheon

Pantheon ligger vid ett stort torg i det allra innersta av Rom och är ett antikt tempel som användes för att dyrka gudarna. Det som gör Pantheon så speciell är att denna antika byggnad har använts sedan den byggdes och därför har den också bevarats på ett bra sätt. Här ligger byggnaden mellan bostadshus och restauranger i centrala Roms hjärta. Inifrån Phantheon ser du en gigantisk kupol i taket med ett nio meter brett hål, det är den enda ljuskällan och lyser upp hela byggnaden. Det är gratis att besöka Pantheon men det kan vara kul att gå med en guide som berättar. Utanför på torget står poliser med K-pist som bevakar platsen, det känns aningen olustigt.

fontana di trevi

Bröllopstårta och dyrt fika…

Vid Piazza Venezia ligger det påkostade Viktor Emanuel-monumentet som är byggt helt i vit marmor. Det byggdes för att hylla Victor Emmanuel II som var den första kungen i ett enat Italien. Många italienare gillar inte monumentet och pga. sin form kallas det av många för bröllopstårtan, skrivmaskinen eller lösgommen. Zooma gärna in i bilden och titta på statyerna på taket.

fontana di trevi

Vi är trötta och törstiga och stannar på ett pyttelitet fik på trottoaren framför ”bröllopstårtan”. Här beställer vi vatten och vattenmelon. Underbart gott men svindyrt. Och  jag har en fantastisk utsikt när jag mumsar på min melon. Som jag skrev tidigare, desto närmre sevärdheterna desto dyrare. Och tvärtom.

rom

Vatikanstaten med St: Peterskyrkan och stranden – nästa gång

Vatikanstaten med bl.a. St: Peterskyrkan är såklart också värt att se. Vi hann inte med det den här gången utan det får bli vid nästa besök. Då vill jag också besöka någon strand och strandnära stad. Det går säkert utmärkt att ta sig till havet, som ligger ganska nära, med buss, tunnelbana eller kanske tåg.

fontana di trevi

Del 1 och Del 3 av Rom på egen hand

Håll utkik snart kommer Del 3 om Rom på egen hand. Som handlar om den italienska maten, shoppingen och klimatet. I Del1 – Rom på egen hand läser du om billig resa, boende, tunnelbana och tåg, hotell och turistskatt.

Write A Comment

Close