Supersnabba gröna soppan! - Träning 40+

Den här soppan på gröna ärtor är både god, nyttig och superenkel att laga, du fixar en vårfräsch middag eller lunch på bara ett par minuter! Den illgröna färgen piggar upp och gör vem som helst glad. Servera soppan med stark pepparotscreme och ett gott bröd. Receptet är lagom för 4-6 personer.

green pea soup

Lenas Green Pea Soup

  • 1 påse ärtor, 1 kg
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar buljong, kyckling eller grönsak
  • 1 dl Grädde

Peppartotscreme

  • 1 burk créme fraiche
  • 1 burk winborgs pepparrot eller motsvarande färskriven.

Gör så här: Koka upp de djupfrysta ärtorna med vattnet och låt koka i 30 sekunder, låt stå i 3 min. Mixa med stavmixer eller blender. Tillsätt grädden och värm igen. Klart! Grädden kan uteslutas om du vill, men den ger en lite rundare och godare smak tycker jag.

Blanda Creme Fraiche med pepparrot, och servera till soppan. TIPS! Du kan ersätta pepparroten med Wasabipasta om du vill. Gott

gröna ärter

Gröna ärtor

Gröna ärtor är nyttigt

Gröna ärtor är riktigt nyttiga och mättar bra eftersom de har ett högt fiberinnehåll, som dessutom håller magen i form. De har en ganska hög näringstäthet och ett lågt kalorivärde (72 kcal/100 gr) Ärtor är ett av de mest proteinrika vegetariska livsmedel du kan äta. Gröna ärtor innehåller dessutom C-vitamin och zink som bl.a är bra för immunförsvaret, och K-vitamin som stärker skelettet. Superfood alltså.

Här hittar du information om näringsvärdet för gröna ärtor

Foccacia

Vill du lägga lite tid på brödet kan du t.e.x baka en Foccacia, supergott och kan varieras med olika smaksättningar. Här är recept på en av mina favoriter som är lite pyssligt men inte svårt.

Foccacia med parmesan och rödlök

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 1/4 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 14 + 1 dl Vetemjöl (special)
  • 1 rödlök
  • 2 dl riven parmesan
  • flingsalt

Gör så här: Stek rödlöken mjuk  i olja i en panna, utan att den tar färg. Finfördela jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Blanda ner olja, salt, parmesan och den stekat löken. Arbeta ner mjölet lite i taget till en deg. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma till ett platt bröd och lägg det i en liten långpanna med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ner fingrarna i brödet så det blir små hål. Ringla över olivolja och strö på flingsalt (på bilden har jag använt svart salt) Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna.

TIPS! Brödet ska ätas nybakat. Andra smaksättningar kan vara rosmarin, oliver, soltorkade tomater….

rosmarin

Write A Comment

Close