magnesiumVad är magnesium bra för?

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Det bidrar till att minska trötthet och utmattning och är också viktigt för benstomme och energiomsättning. Jag äter sen ett par år tillbaka ett dagligt tillskott för att må bra och för att slippa myrkrypningar i benen, det fungerar utmärkt för mig!

magnesium

Behöver jag ta tillskott av magnesium?

Nu blir det väldigt intressant eftersom Livsmedelsverket säger så här: Magnesiumbrist är ytterst ovanligt men kan uppstå vid kostrestriktion eller vid vissa sjukdomar. På Dr Sanna Ehdins sida skriver hon: Magnesium är ett vanligt mineral som cirka 80 procent av Sveriges befolkning har brist på.

Jag tror att många mår bra av ett tillskott av magnesium. (Något som flera med mig instämmer i) När jag gick kostrådgivarutbildningen på SAFE fick vi föra matdagbok och sen kollade vi bl.a. vilka vitaminer och mineraler vi kunde ha brist på med utgångsläge från det. Vi var ca 20 st och de allra flesta hade magnesiumbrist. Och brist på flera andra vitaminer och mineraler,  jag återkommer om det…..

Om du tränar och/eller stressar mycket

Jag tar magnesium mot myrkrypningar i benen och för att jag både tränar och i perioder stressar ganska mycket…. Fysisk aktivitet ökar inte bara behovet av kalorier, utan även behovet av vissa näringsämnen. Personer som tränar hårt har bland annat ett ökat behov av magnesium, järn och C-vitamin.

magnesium

Hur mycket magnesium ska man ta

Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag är 280 milligram för kvinnor och 350 milligram för män. Dr Sanna Ehdin rekommenderar minst 300-450 mg för en frisk människa. Det finns forskning som visar att det optimala intaget per dag bör vara högre än så. Mellan 500-750 mg per dag. Det finns flera olika sorters magnesium Mg Oxid är den vanligaste.

magnesiumKan man ta för mycket

Det är ingen fara att testa att ta ett magnesiumtillskott om du tror att du behöver det. Riskerna vid ett för högt intag är minimala, och kan i värsta fall ge diarré. Det kan vara svårt för kroppen att ta upp magnesium (och andra mineraler och vitaminer) via kosttillskott vilket även det minskar risken för överdosering. Ofta tas mindre än 10% upp av kroppen, och nästan aldrig mer än 30%.

magnesium

Vilket kosttillskott ska jag välja?

Jag använder Super Magnesium med gurkmeja från Great Earth som innehåller sju olika former av  magnesium. En tablett ger 375 mg. Det innehåller också gurkmejaextrakt, vitamin B6 och svartpepparextrakt. Du köper tabletterna på t.ex. Bodystore eller i Life butikerna. Vitamin B6 fungerar som en synergist till magnesium, vilket betyder att det ökar upptaget av magnesium i kroppen. Svartpepparextrakt bidrar också till ett ökat upptag och biotillgänglighet.

Portamin systemet

Great Earth har utvecklat ett system för optimalt upptag av mineraler i mag-tarm kanalen. Det kallas Portaminsystemet, och består av lättlösliga och lättupptagliga mineralformer som är bundna till aminosyror som hjälper till att transportera mineralerna in i cellerna. På det sättet kan kroppen lättare kan ta upp mineralerna.

Vilka symptom kan magnesiumbrist ge?

Magnesiumbrist anses kunna ge ångest och depression, ångest kan dessutom öka utsöndringen och därmed behovet av magnesium. För lite magnesium kan orsaka kramp och spasmer , samt bidra till högt blodtryck. Brist på magnesium kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen.

magnesium

Vilka livsmedel innehåller magnesium?

Magnesium finns främst i frön, nötter, kakao, baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker. Är du extremt sugen på choklad så kan det vara din kropp som försöker tillgodose behovet av magnesium, kakao innehåller nämligen massor. Topplistan hittar du i Livsmedelsdatabasen.  (sök på Näringsinnehåll och Magnesium)

magnesium

magnesium

Vad är magnesium?

Magnesium är ett grundämne som tillhör gruppen alkaliska jordartsmetaller och är en en relativt mjuk metall: Magnesium finns i 60 olika mineraler och den största källan för är havsvatten. Magnesium är livsviktigt för alla levande organismer.

magnesium

Varför ska jag äta kosttillskott?

Maten idag är mindre näringsrik. En stor del av den mat som finns tillgänglig i dagens livsmedelsbutiker kommer från större industrilantbruk. Växtförädling, urlakning av matjorden, tidig skörd och långa transportsträckor har bidragit till att samma livsmedel idag ofta är långt ifrån så näringsrikt som det har varit historiskt sett. Resultatet av det är att det är svårare att nå upp till de rekommenderade vitamin- och mineralintagen. Eftersom grundproblemet ligger i att råvarorna blivit sämre, även de som vanligen betraktas som nyttiga, gäller detta i stor utsträckning även personer som försöker leva hälsosamt. Läs mer på https://www.greatearth.se/kosttillskott

magnesium

Källor: Livsmedelsverket,  Great Earth , Dr Sanna Ehdin

Skriv en kommentar

Close