band78x697

Så håller du ditt nyårslöfte!

Många är vi som avgett ett nyårslöfte om att börja träna, äta bättre, gå ner i vikt, sluta röka…. För att lyckas hålla löftet hela året ut krävs att du sätter upp rimliga mål för sig själv, att du är tydlig mot dig själv med varför du vill genomföra en förändring i ditt liv, och att du lyckas göra dina nya vanor till en återkommanade rutin som funkar i din vardag.

Personligen tycker jag att det är mycket lättare att lägga till en bra vana istället för att sätta upp förbud för sig själv. T.ex. Jag ska äta mer grönsaker i år, eller mer konkret- jag ska äta en rå morot om dagen. Istället för jag ska äta mindre onyttig mat, mer konkret – jag ska sluta äta chips och godis. Om man äter mer grönsaker så finns det helt naturligt inte lika mycket plats för chips eller andra onyttigheter.

Sätt upp rimliga mål och delmål. Jag ska springa maraton 2013 och ha snygga muskulösa armar- är ett (extremt)exempel på orimligt mål! Du får inte muskulösa armar av löpträning eller annan träning som du behöver för att klara ett maraton, och ska du fixa en mara är det full fokus på den träningen som gäller.

Är du nybörjare på träningsområdet är det inte rimligt att sätta upp ett mål på att träna 5 dagar i veckan. Satsa på 1-2 ggr så att du kan nå dina mål och känna dig nöjd och duktig. När det fungerar så kan du höja ribban till 3-4 ggr träning i veckan.

Vad är det som driver dig till att genomföra förändringar i ditt liv? Varför vill du gå ner 8 kg, springa milen under timmen, lyfta 120 kg i bänkpress? Förhoppningsvis för att må bättre? Låt det då få ta lite tid och se till att få dina nya vanor att bli en rutin som fungerar.

Det fungerar inte alltid. Nej.. Så är det, och det gör ingenting… . Du blir sjuk, tappar motivationen, hinner inte, tycker inte att det du gör ger resultat. Backa bandet till frågan om varför du vill göra en förändring. Ta nya tag.  Du är inte alltid på topp och orken och motivationen varierar för oss alla. Kanske behöver du se över din plan för att nå ditt mål igen..

Vill du gå ner i vikt mer än något enstaka kilo så räcker det inte med att bara börja träna utan du måste även förändra dina kostvanor. MEN kom ihåg att du inte orkar träna effektivt på en kost bestående av Nutrilett. För att orka träna måste du tillföra kroppen ordentligt med näring. Punkt.

Det är viktigt att du planerar in din träning, och avsätter tid för den om du vill nå ditt mål. Planera då också in att äta i tid före träningen. Det fungerar inte bra att träna när man är vrålhungrig och inte heller när man precis har ätit. Tränar du direkt efter jobbet och inte hinner äta middag innan så se till att äta en macka och en frukt t.ex (gärna kolhydrater) En stund innan du sticker iväg för att orka. Tänk också på att gärna äta något direkt efter träningen. Det hjälper till att bygga dina muskler. Det räcker med en banan och ett glas mjölk dvs. protein och kolhydrater.

Lycka till med ditt träningsår!

Och kom ihåg: Lagom = Balans  Läs inlägget om målsättning här!

Skriv en kommentar

Close